ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 son durum

ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 ilk uçuş ne zaman sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 ilk uçuş ne zaman?

Google Haberlere Abone ol
ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 son durum

ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 ilk uçuş ne zaman sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, ATAK 2 özellikleri nelerdir, ATAK 2 ilk uçuş ne zaman?

İçindekiler:

Özellikleri

Kazanımlar

İtalyan AgustaWestland şirketi tarafından geliştirilen A-129 Mangusta Türkiye tarafından hakları satın alınarak T-129 olarak adeta yeniden tasarlanarak daha güçlü ve daha etkin bir hafif sınıf taaruz helikopterine dönüştürüldü. 

Türkiye'nin ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacının doğması ile Türk Havacılık Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ATAK 2) projesi başlatıldı.

İlk mockup'ı  IDEF'19'da sergilenen ve büyük heyecan uyandıran yeni nesil ağır sınıf taarruz helikopterinin özellikleri merak konusu oldu. 

Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından duyurulan proje ile Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Kara Kuvvetleri'nin ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacı karşılanacak. Daha çok konvansiyonel ordulara karşı kullanılacak olan ATAK 2 helikopteri ile aynı sınıfta dünyada helikopter üreten sadece iki ülke bulunmaktadır. Bunlardan biri ABD üretimi AH-64 Apache helikopteri iken diğeri ise Rus üretimi Mi-28 Havoc'tur.

ATAK 2 ÖZELLİKLERİ

TUSAŞ tarafından tasarım ve geliştirme aşamaları devam ATAK 2 özellikleri:

  • - AH-64 Apache ile Mİ-28 Havoc'un müdaili olması hedeflenen ATAK 2'nin 10 ton sınıfında olması bekleniyor.
  • - TEİ tarafından üretilecek olan iki adet turboşaft motordan güç alması bekleniyor.
  • - Hava-Hava muharebesi özelliği bulunacak
  • - Bin 200 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi olacak.
  • - Tandem kokpit özelliği bulunacak
  • - Her türlü hava sıcaklığı ve yüksek irtifada görev yapabilecek, 
  • - 12.7 mm uçaksavar mühimmatına dayanıklı bir zırhı olacak
  • - T-129 helikopterinde 20 mm olan burun topu ATAK 2'de 30 mm olacak
  • - 6 adet silah taşıma istasyonu olacak
  • - Yerli ve milli olarak üretilen Anti-Tank füzeleri, güdümlü veya güdümsüz roketleri bulunacak.
  • - 20 bin feet irtifada görev kabiliyeti
  • - 320 KM maksimum hız

KAZANIMLAR

TUSAŞ, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ağır sınıf taarruz helikopter ihtiyacını karşılayacak. Bu noktada Türkiye Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri üreten üç ülkeden biri olmuş olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yakın hava desteği noktasında ateş gücünü arttıracak. Helikopter 10 ton sınıfında olacak. Ağır sınıf taarruz helikopter ihtiyacı olan bir çok ülke için potansiyel bir ürün olacak. T129 ATAK helikopterlerinde 20 mm olan burun topu ATAK 2'de 30 mm olacak. Bu durum ateş desteğinde önemli bir artış sağlayacak. 

Son zamanlarda özellikle Orta Doğu'da artan çatışma alanı ve batılı ülkelerin bölgeye silah yığınağı yaparak tehdit oluşturması Türkiye'nin konvansiyonel bir ordu ile savaşma tehlikesini beraberinde getiriyor. ATAK 2 ülkenin gireceği herhangi bir savaşta Türkiye'nin gücüne güç katacak.

SON DURUM

ATAK 2 projesinde tasarım ve geliştirme aşamaları devam ediyor. Bittiğinde dünyanın en yeni ağır sınıf taarruz helikopteri olacak olan ATAK 2'nin 2024 yılında ilk uçuşunu yapması bekleniyor. 

Yorumlar