Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci 7. Bakanlar Konferansı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Türkiye Afganistan'ın bize ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'da kalmaya devam edecektir. Afgan kardeşlerimizle her koşulda dayanışmamızı sürdüreceğiz" - "Afganistan için, tüm komşularıyla iyi ve iş birliği içinde olan ve bölgesel barış ve istikrar için zenginleşmeyi teşkil eden barışçıl ve istikrarlı bir vizyonumuz var" - "Bölgedeki ülkeler olarak, gerçek ve sürekli diyalogun iş birliğimizi canlandıracağına kesinlikle inanıyorum"

Google Haberlere Abone ol
Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci 7. Bakanlar Konferansı

BAKÜ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Afganistan'ın bize ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'da kalmaya devam edecektir. Afgan kardeşlerimizle her koşulda dayanışmamızı sürdüreceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci 7. Bakanlar Konferansı'nda yaptığı konuşmada, toplantının Afganistan'ı desteklemek için birlikte çalışmaya devam etme kararını bir kez daha kanıtladığını söyledi.

İstanbul Süreci'nde şimdiye kadar 6 bakanlar düzeyinde konferans ve birçok toplantı yaptıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, kardeş Afganistan'ın ülkenin daha istikrarlı ve güvenli bir hale gelmesini başarmak için etkili bölgesel iş birliğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, İstanbul Süreci'nin çok güçlü kökleri olsa da politik düzeyin istenilen seviyede olduğunun söylenemeyeceğini belirtti. "Buna ek olarak, güven artırıcı önlemlerin uygulanmasının tatmin edici olduğunu söyleyemeyiz." diyen Çavuşoğlu, grup ülkelerinin referansının ortak olması gerektiğini anlattı.

Terörizm, radikalizm, şiddet, yasa dışı narkotik üretimi ve ticareti gibi tehditlere karşı temel çözümlerin uyumlu eylemleri gerektirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bölgedeki ülkeler olarak, gerçek ve sürekli diyalogun işbirliğimizi canlandıracağına kesinlikle inanıyorum." dedi.

Çavuşoğlu, son 16 yılda Afganistan'ın, uluslararası toplumun çabaları sayesinde oldukça yol aldığını, yine de yapılması gereken çok şeyin bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye Afganistan'ın bize ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'da kalmaya devam edecektir. Afgan kardeşlerimizle her koşulda dayanışmamızı sürdüreceğiz. Afganistan için, tüm komşularıyla iyi ve iş birliği içinde olan ve bölgesel barış ve istikrar için zenginleşmeyi teşkil eden barışçıl ve istikrarlı bir vizyonumuz var. Bu hedefe ulaşmak için Türkiye, Afganistan'ı destekleyici ülkeler ve uluslararası örgütler ile birlikte Asya'nın Kalbi'nde, desteğinde bölgesel iş birliğini ilerletmeye devam edecektir."

Yorumlar