Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi

- APEC Zirvesi Bakanlar Toplantısı sonrası ortak bildiri yayımlandı - TPP üyesi 11 ülke anlaşma sağladı

Google Haberlere Abone ol
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi

DA NANG (AA) - Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi Bakanlar Toplantısı sonrası ortak bildiri yayımlandı.

Vietnam'ın Da Nang kentinde gerçekleşen Vietnam Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Tran Tuan Anh eş başkanlığında 21 APEC üyesi ülkenin katılımıyla gerçekleşen zirvenin bakanlar toplantısı sona ererken, ortak bildiri yayımlandı.

Bildiri ile topantı sonunda, bölgesel iş birliği devamını sağlamak, Asya-Pasifik'te ekonomik büyüme ve entegrasyonun itici gücü olarak APEC profilini güçlendirmek için APEC ülkeleri tarafından uygulanacak ortak eylemler açıklandı.

Uygulanacak ortak eylemler; sürdürülebilir, yenilikçi ve kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabetçiliğini güçlendirmek,iklim değişikliğine karşı gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi olarak belirtildi.


- Zirvede 11 ülke anlaşma sağladı


APEC Zirvesi’nde Trans-Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) üyesi 11 ülkenin iş birliğinin devam etmesi yönünde temel anlaşmaya varıldığı bildirildi.

TPP’ye üye 11 ülke tarafından yayınlanan ortak bildiride, "Trans-Pasifik Ortaklığı üyesi 11 ülkenin anlaşmanın temel unsurları üzerinde mutabakata vardığını bildirmekten memnuniyet duyuyoruz." ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldikten üç gün sonra altına imza attığı başkanlık kararnamesinde, ABD'nin TPP çekileceği yazıyordu.

Başkanlık seçimi kampanyasındaki konuşmalarında TPP'nin ABD için potansiyel felaket olduğunu savunan Trump, başkanlık yetkisini kullanarak ABD'nin ortaklıktan çıkmasını onaylayan kararı imzalamıştı.

TPP anlaşması 2015'te ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmıştı.Dünya ekonomisinin yüzde 40'ını kapsayan TPP'de Japonya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Brunei, Vietnam, Şili, Singapur gibi ülkeler bulunuyor.

Öte yandan APEC Zirvesi'nde aile fotoğrafı için bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise dün yaptığı açıklamada zirve sırasında Trump ile Putin arasında yapılması beklenen resmi görüşmenin gündem yoğunluğu nedeniyle olmayacağını söylemişti.

APEC zirvesinin ardından Trump, Vietnam'ın başkenti Hanoi'ye geçerek burada başta Vietnam Devlet Başkanı Tran Dai Quang olmak üzere devlet yetkilileriyle temaslarda bulunacak.

Görüşmelerin, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme amaçlı anlaşmalarla sonuçlanması bekleniyor.

Trump, Vietnam temaslarını tamamladıktan sonra 12 Kasım'da Asya turunun en son ayağı Filipinler'e geçecek.


Yorumlar