AstraZeneca kimin?

AstraZeneca kimin veya sahibi kimdir soruları firmanın ürettiği aşıların sorunlu çıkması sonrasında bütün dünyada sorulmaya başlandı. Peki, AstraZeneca firması kimin hangi ülkenin aşıları neden sorunlu çıktı?

Google Haberlere Abone ol
AstraZeneca kimin?

AstraZeneca kimin veya AstraZeneca aşısının sahibi kimdir gibisinden sorular şirket tarafından üretilen koronavirüs aşısının sorunlu çıkması ve Avrupa'da 11 ülke tarafından askıya alınmasından sonra sıklıkla sorulmaya başlandı. AstraZeneca firması ile Oxford Üniversitesi'nin ortaklığında üretilen koronavirüs aşısının sorunlu olduğu, şu ana kadar yapılan insanlarda pıhtılaşmaya neden olduğu belirtiliyor. İşin kötü tarafı ise bu aşıdan İngiltere'de 10 milyondan fazla insanın aşılanmış olmasıdır. Peki, AstraZeneca kimin?  

AstraZeneca firması bir İngiliz firmadı. Merkezi İngiltere’nin Cambridge şehrinde bulunuyor.

AstraZeneca aşısını üreten ise AstraZeneca firması ile Oxford Üniversitesi'dir. Yani aşının sahibi bu iki kuruluştur.

AstraZenec dünyanın en büyük aşı üreticilerinden olan Hindistan Serum Enstitüsü (SII) ile de aşı geliştirme faaliyetleri konusunda yakın zamanda bir anlaşma imzalamıştı.

Şirket ayırca yakın zamanda Microsoft yönetiminden ayrılan Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından desteklenen iki aşı kuruluşu ile (Epidemik İnovasyon Hazırlığı Koalisyonu ve Gavi Aşı Birliği) 750 milyon dolarlık anlaşmaya imza atmıştı.

İngiltere'de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısının İngiltere'de acil kullanımına onay vermişti.

Onay sonrasında başlayan aşılama sürecinde şu ana kadar 10 milyondan fazla İngiltere vatandaşı aşılandı.

Aşı aynı zamanda Avrupa'da birçok ülkeye da dağıtıldı. Bu ülkelerden 11'i şu ana kadar aşıyı kullanmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Neden olarak da, aşının pıhtılaşma yapması gösterildi.

Kan pıhtılaşması konusunda ise İngiltere aynı fikirde değil. Son olarak İrlan'da bu aşıyı kullanmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. 

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) tarafından yapılan açıklamada, aşının İrlanda'da askıya alınması konusunda "raporları yakından incelediğini" aktarılarak, "Kan pıhtılarının doğal olarak oluşabildiği ancak aşı ile gelişmelerinin nadir olduğu" ifade edildi.

MHRA ayrıca, şu ana kadar Birleşik Krallık'ta 11 milyondan fazla kişiye AstraZeneca aşısı uygulandığını ifade etti.İrlanda'da ise bugüne kadar verilen tüm dozların yaklaşık yüzde 20'sinin AstraZeneca aşısı olduğu ve 110 binden fazla kişiye uygulandığı belirtildi.

Şu ana kadar Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Norveç ve İzlanda AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı.

Yorumlar