Aspirin iç kanama riskini artırıyor

Her gün düzenli olarak düşük dozda aspirin alan yaşlıların iç kanama nedeniyle ölüm risklerinin 10 kat arttığını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Aspirin iç kanama riskini artırıyor

Oxford Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırma, her gün düzenli olarak düşük dozda (75 miligram) aspirin alan yaşlıların iç kanama nedeniyle ölüm risklerinin 10 kat arttığını ortaya koydu. Özellikle 75 yaşın üzerindeki kişilerin söz konusu tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirten araştırma ekibinin başındaki Profesör Peter Rothwell, “Aspirinin yaşlı hastalarda iç kanama riskini artırdığını bazı araştırmalar ortaya koymuştu. Ancak bir kesinliği yoktu. Bizim araştırmamız, bu durumun ciddiyetini gözler önüne serdi” diye konuştu.

Yılda 3 bin ölüm

Daha önceden felç ya da kalp krizi geçirmiş 3 bin 200 kişinin aspirin kullanma alışkanlıklarını inceleyen araştırmacılar, kan sulandırıcı hapları kullanan 75 yaşın üzerindeki kişilerin, genç hastalara göre, 10 kat daha fazla iç kanama geçirme olasılığı bulunduğunu ifade ettiler. Araştırmada ayrıca, her gün bir aspirin almanın yılda 3 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı da vurgulandı. Uzmanlar daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş insanların aspirin kullanmaya devam etmesini tavsiye ederken buna karşı kanama ihtimalini azaltan başka ilaçlar da almalarını söylüyor. Bilim insanları ayrıca, aspirin kullanmaya başlayacak veya bırakacak insanların önce bir doktora danışması gerektiğini söylüyor. 

Yorumlar