ASO mart ayı meclis toplantısı

- ASO Başkanı Özdebir: - "İçinde bulunduğumuz referandum belirsizliği, yatırım ve tüketim harcamalarında ertelemelere yol açarak işsizlikte artışa neden olmaktadır" - "Bizim beklentimiz, referandum sonuçlarının belli olmasıyla birlikte belirsizlik ortamının kalkması ve hızla işsizlikte normal koşullara dönülmesidir"

Google Haberlere Abone ol
ASO mart ayı meclis toplantısı

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, referandum sürecinin yarattığı belirsizliğin yatırım ve tüketim harcamalarında ertelemelere, işsizlikte de artışa neden olduğunu belirterek, "Beklentimiz, referandum sonuçlarının belli olmasıyla belirsizlik ortamının kalkması ve hızla işsizlikte normal koşullara dönülmesidir." dedi.

Özdebir, ASO'nun mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, işsizlik oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Genç nüfusta işsizlik oranının 2016'da yüzde 24'e yükseldiğine işaret eden Özdebir, "Her dört gençten biri çalışmak istemekte ama iş bulamamaktadır. Bu durum sürdürülebilir değildir. Nüfusunun en dinamik, en eğitimli ve en üretken dörtte birinden yararlanamayan bir ekonomi ayakta duramaz. İşsizliğe kalıcı çözüm için uzun vadeli adımlar atmalı, talebine uygun nitelikte işgücü eğitimine hız vermeliyiz." diye konuştu.

Piyasada iş olduğunu ama gençlerin birçoğunu beğenmediğini dile getiren Özdebir, mesleki eğitim verdikleri kişilerin ayarlanan iş görüşmelerine bile gitmediklerini söyledi.

Özdebir, son dönemde işsizlik üzerinde konjonktürel nedenlerin ağır basmaya başladığına dikkati çekerek, "İçinde bulunduğumuz referandum belirsizliği, yatırım ve tüketim harcamalarında ertelemelere yol açarak işsizlikte artışa neden olmaktadır. Bizim beklentimiz, referandum sonuçlarının belli olmasıyla birlikte belirsizlik ortamının kalkması ve hızla işsizlikte normal koşullara dönülmesidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi zor bir yılın beklediğini ileri süren Özdebir, iç pazardaki zayıflıklara, ödemelerdeki aksamalara karşı devletin tedbir almasının sıkıntıları biraz hafiflettiğini kaydetti.

Özdebir, Türkiye'nin büyüme hikayesinin temelinde verimliliğin yer alması gerektiğini belirterek, "İşgücü, sermaye ve toplam faktör verimliliğini artıramayan bir Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyümeyi yakalaması oldukça zor görünmektedir." dedi.

Düşük yatırım düzeyinin, son dönemde küresel ekonomideki en temel sorunlardan biri olduğunun altını çizen Özdebir, Türkiye'nin de yatırım sorunu bulunduğunu ve özel sektörde görülen yavaşlamanın sermaye stokunu etkilediğini kaydetti.

Yorumlar