Askerlik ve doğum borçlanması için son 3 gün

Zam gelmeden askerlik ve doğum borçlanması yapmak isteyenler için son 3 gün kaldı. Bu 3 gün içerisinde yapılmayan başvurular daha sonra yüzde 49 oranında zamlı yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
Askerlik ve doğum borçlanması için son 3 gün

2024 yılında uygulanacak asgari ücretin artmasıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan hizmet borçlanmalarında prim maliyetleri önemli ölçüde artacak. Asgari ücret, temmuz ayına göre yüzde 49, ocak ayına göre ise yüzde 100 oranında artırıldı. Yeni brüt asgari ücret 20.002,50 TL, net asgari ücret ise 17.002,13 TL olarak belirlendi. Bu artış, işverene maliyeti de 23.502,94 TL'ye çıkardı.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI DETAYLARI

Askerlik ve doğum borçlanma primleri, vatandaşın kendisi tarafından belirlenen prime esas kazanç üzerinden hesaplanıyor. En düşük kazanç tutarı asgari ücretten az olamıyor. Bu durum, asgari ücret artışıyla birlikte borçlanma maliyetlerinin de yüzde 49 oranında artmasına yol açacak.

  • Eski ve Yeni Borçlanma Maliyetleri:
    • 18 aylık askerlik borçlanması: Eski maliyeti 77.263 TL iken, yeni maliyeti 115.214 TL olacak.
    • 720 günlük doğum borçlanması: Eski maliyeti 103.025 TL iken, yeni maliyeti 153.619 TL olacak.
3 Günlük Fırsat ve Başvuru Önemi

Yıl sonuna kadar askerlik veya doğum borçlanması yapmayı planlayan vatandaşlar, 31 Aralık 2023 tarihine kadar e-Devlet üzerinden veya sosyal güvenlik müdürlüklerinden borçlanma başvurusu yaparlarsa, maliyet artışından etkilenmeyecekler. Bu durumda, prim ödemeleri yeni asgari ücret üzerinden değil, mevcut asgari ücret üzerinden hesaplanacak.

MALİYET ARTIŞINDAN KAÇINMA İMKANI

Bu fırsat, askerlik ve doğum borçlanması yapmayı düşünen vatandaşlar için önemli bir avantaj sunuyor. Maliyetlerdeki bu önemli artışı dikkate alarak, belirlenen süre içinde başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

 

Yorumlar