ASİT mi BAZ mı? Asitler ile bazlar özellikleri ve farkları?

Asit mi baz mı sorusu son dönemlerin popüler sorularından biri oldu. Birçok maddeyi öğrenciler asit mi baz mı olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
ASİT mi BAZ mı? Aralarındaki farklar nelerdir?

Asit mi baz mı sorusu ile asitlerin özellikler ile bazların özellikleri konusu son dönemlerde öğrencilerin en çok aradığı konular arasında yer alıyor. 

Örneğin akü, tuzlu su, vinterize yağ, ch4, diş macunu, mgo asit mi yok sa baz mı? Asitlerin özellikleri ya da bazların özellikleri nelerdir? 

Şimdi sizlere bu konuyu güzelce anlatmaya çalışalım: 

Asit Latincede "ekşi" kelimesinin karşılığıdır. Örnek vermek gerekirse liman aslında bir tür asitli meyvedir.

Baz ise Arapça kökenli bir kelime olup anlamı ise "kül" demektir.

ASİT ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bu iki maddenin birbirinden ayrımı konusunda yapılan en isabetli tanım ise şöyle: Asitler suda çözündüğünde H+ iyonu veren, hidrojen derişimidir. Bazlar ise su çözülgesinde OH- bileşenini artıran, hidroksit derişimini ifade etmektedir; ancak bu duruma hitaben birkaç istisnai husus vardır. CO², NO² ve SO² gibi birleşik maddeler içerisinde hidrojen bileşeni barındırmadığı halde, asit olarak sayılmaktadır.

ASİT mi BAZ mı? Akü, tuzlu su, vinterize yağ, ch4, diş macunu, mgo

Günlük yaşamımızda da gıda besinleri içerisinde yer alan birden çok asit yapısı görünmektedir. Üzüm, sirke, çilek, limon, kola, elma, meyve suyu, reçel ve turşu gibi yiyecek veya içeceklerin içerisinde farklı bileşenli asit oluşumları bulunmaktadır. Asitlerin genel özelliklerine baktığımızda tatları genelde ekşi olan, pH değeri yediden küçük ve suda çözüldüğünde H+ iyonu veren bileşenler olduğu görülmektedir.

Sanayi ve endüstri de kullanılan bazı asit türleri de bulunmaktadır. Fosforik asit, gübre ve ilaç yapımı, gıda koruyucu ve de gazlı içecek yapımında verimliliği arttırmak için kullanılmaktadır. Patlayıcıların bazılarında, dinamit yapımında, plastik, gübre ve azot oluşumunda ise Nitrik asit kullanılmaktadır. Hidrolik asit, banyo ve tuvalet temizliği için, sülfürik asit ise patlayıcı ve de boya yapımında kullanılmaktadır.

BAZ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 Bazlar, sulu çözelti içerisinde OH- iyonu veren maddeleri ifade etmektedir. Elektrik akımını sulu çözeltilerde iletebilen bazlar, sudaki iyonlaşma derecesine hitaben kuvvetli veya zayıf baz olarak kendi içinde ayrılabilmektedir. Bazların özellikleri ise genel itibariyle şöyledir; tatları acı olan, sulu çözeltilerde OH- iyonu veren, pH değeri yediden büyük, elektrik akımını ileten bileşenlerdir. Asitlerle tepkimeye girebilen, cam ve porselen gibi maddelere etki eden, sulu çözülmelerde ele kayganlık hissi veren bazlar; sarı renkte toz halinde bulunan fenolflatein bileşeniyle tepkimeye girdiğinde ortaya pembe renk çıkarırken, kırmızı turnosal kağıdında mavi, metil oranj damlatıldığında ise sarı renk verdiği gözlenmektedir.

ASİT mi BAZ mı? Akü, tuzlu su, vinterize yağ, ch4, diş macunu, mgo

ASİT YAĞMURLARI

Atmosferde bulunan asidik kimsayal bileşenlerinin yeryüzüne kar, sis, çiy veya yağmur şeklinde düşmesini ifade etmektedir. Yeryüzünden atmosfere doğru yayılan kükürt dioksit ve azot dioksit bileşenlerinin kimyasal dönüşümlerinin ardından bulutlar tarafından emilmesi olarak da tanımlanabilir. 

Yorumlar