Aşırı sıcaklar böbrek taşını tetikliyor

Sıcak hava böbrek taşı görülme olasılığını tetikliyor.

Google Haberlere Abone ol
Aşırı sıcaklar böbrek taşını tetikliyor
Sıcak havalarda vücudun ihtiyacı kadar su tüketmemek idrar miktarını düşürür ve bol idrar ile vücuttan kolayca atılması mümkün olan maddeler birbirine eklenerek taş oluşumuna neden olur.

SESSİZ OLUŞUYOR, ANİDEN AĞRI İLE BELİRTİ VERİYOR

Böbrek taşları bir kum taneciğinden 7 santimetre, hatta bazen daha büyük ölçülere kadar değişiklik gösterebiliyor. Taşların varlığı genellikle bel bölgesinde ya da böbrek ile idrar torbası arasında bulunan böbrek yolundaki konumuna göre karın ve kasık bölgesinde ağrı ile anlaşılıyor. Bazen bulantı, bazen kusma hatta ateş görülebiliyor. Ağrının şiddeti ise hastadan hastaya değişebiliyor.

İHMAL EDİLEN TAŞ, BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİR

Böbreğinde taş olduğunu bildiği halde bir uzmana başvurmakta geç kalan hastalar organ kaybı yaşayor. Taşın, böbrekte üretilen idrarı mesaneye taşıyan 'üreter'in ağzına yerleşmesi idrar çıkışının azalmasına ya da durmasına neden olur. Bu durum uzun sürmesi halinde idrarın geriye dönüp böbreğe baskı yaparak şişmesine neden oluyor. Hidronefroz olarak adlandırılan bu durum bize o bölgede taşa bağlı ya da bir başka nedenle oluşmuş tıkanıklığı gösteriyor. Tek taraflı tıkanıklık idrarda belirgin bir azalmaya neden olmadığı için fark edilmeyebiliyor.

Taşın bulunduğu bölgede oluşan enfeksiyonun doğru ve zamanında tedavi edilmediği takdirde hastayı böbrek yetmezliğine götürebilir. Bu nedenle, yılda en az 2 kez kontrolden geçmeye özen gösterilmelidir.

Yorumlar