Aşı gönüllüsü nasıl olunur?

Aşı gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çağrıya cevap vermek istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Aşı gönüllüsü nasıl olunur?

Aşı gönüllüsü olmak isteyen binlerce vatandaş, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında başvuru yapmak istiyor. Ancak birçok vatandaş aşı gönüllüsü nasıl olunur sorusunun cevabını bilmiyor. İşte aşı gönüllüsü nasıl olunur sorusunun cevabı? 

Türkiye'de dün ilk olarak Hacettepe Üniversitesi sağlık çalışanlarına uygulanan koronavirüs aşısı ikinci etapta da gönüllülere yapılacak.

Koronavirüs aşısını gönüllü olarak yaptırmak isteyen vatandaşlar, nereye başvurulur, gereken şartlar nelerdir gibi soruları araştırmaya başladı.

Yapılan açıklamada, kriterleri sağlayanların gönüllü olmak için aşı merkezlerine başvurması gerektiğini söylendi.

Sağlık Bakanlığı'nca, Çin menşeli koronavirüs aşısının sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmasına başlandığı açıklandı. Aşının 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandığı, ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığının tespit edildiği belirtildi.

Prof. Dr. Murat Akova, gönüllü olmak isteyenler için şunları söyledi:

"Gönüllü olmak isteyenler aşı merkezlerine başvuracaklar. Biz Hacettepe olarak ilk bunu kendi personelimize duyurduk. Üniversitenin sitesinden de bilgilendirme metni yayınlayacağız. Hacettepe Aşı Merkezi ve diğer merkezlere başvuru yapılacak. Vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı'nın da desteğiyle bir duyuru olacak."

Sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de aşının uygulanmasına başlanacağı, 18-59 yaş arası, daha önce koronavirüs geçirmemiş vatandaşların 'https://covid19asi.calismasi.info' adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecekleri bildirildi.

Açıklamada, "Covid-19 aşısının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor. Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak" denildi.

Üniversite tarafından yapılan açıklamada aşı yaptırmak isteyenlerde belirli şartlar arandığı belirtildi.

Gönülü olarak aşıyı yaptırmak isteyenlerde bulunması gereken şartlar sıralandı:

"Aşı için başvuracak gönüllülerin 18-60 yaş arasında olması lazım. 60 yaşından gün almamaları gerekiyor. Daha öncede Kovid geçirmemeniz gerekiyor.

Biz bunları aşı yapmadan test ediyoruz. Burundan örnek alıyoruz. Bunları periyodik olarak tekrarlıyoruz.

Bunların olmaması lazım. Hamilelik ve hamilelik planının olmaması lazım. Daha önceden bir aşı alerjisinin olmaması lazım. Belli dışlama kriterlerimiz var. Bu kriterlere uyan 18-60 yaş arasındaki gönüllüleri alıyoruz."

İLK GÖNÜLLÜ AŞILAR YAPILDI

Çin'li Sinovac şirketinin geliştidiği Coronavac isimli Kovid-19 aşısının Faz-3 denemelerinde ikinci safhaya geçildi. Sağlık çalışanlarında başlanan çalışmalar artık tüm vatandaşlara açıldı. Bu kapsamda ilk olarak gönüllü anne ve kızı aşılandı.

15 Eylül’de Türkiye'de Faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı, sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başladı.

Bu kapsamda gönüllü olan ve kriterlere uyan öğretmen anne Ayşegül Durmaz ve yine öğretmen olan kızı Gökçe Durmaz da bugün Ankara Şehir Hastanesi’nde aşı oldu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ayşegül Durmaz, “Bunu ilk önce beni sevenler adına, onları korumak adına yaptırdım. Kendim için yaptırdım çünkü kronik rahatsızım. Bu hastanede Rahmet hocam beni takip eden hocamızdı. Ona muayeneye geldiğimde gönüllü sağlık görevlilerine aşılamanın başladığını daha sonra tüm gönüllüler için başlayacağını söylediğinde bunu takip ettim ve kendim için de geldim. Çünkü kronik rahatsızım, Hepatit - B taşıyıcısıyım, yüksek tansiyonum var. Bütün insanlık adına da hizmet olsun diye gönüllü olmayı tercih ettim” şeklinde konuştu.

Aşılamayı takip eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, “İlk olarak sağlık çalışanlarını kapsayan gönüllü aşı çalışması şu an da sağlıklı gönüllüleri de kapsayan bir şekilde genişletildi. Bu kapsamda biz de sağlıklı gönüllülere duyuru yapmaya başladık. Bildiğiniz gibi ülkemizde 23 merkezde aşı çalışması yürütülüyor. Bu aşı çalışmasının ikinci ayağı olarak sağlıklı gönüllülerde (daha önce Kovid-19 virüsü bulaşmamış) başlattığımız çalışmalarda da sağ olsun hastalarımız, sağlıklı gönüllüler ve başka sebeplerle bizlere başvuran kişilere yaptığımız bilgilendirmede de tamamen gönüllülük esasına dayalı. Az önce Ayşegül hanımın verdiği bilgiye sizler de şahit oldunuz. Aşılama çalışmalarını yürüteceğiz. Bir enfeksiyon hastalığının önlenmesinde tedbir çok önemli. Ama bununla beraber yapılacak olan toplum bağışıklamasının rolü vaz geçilmez. Sadece hastalığı geçirerek bu bağışıklığın sağlanması 10 yıllar alabilir. Ama etkin bir aşılama ile ki 2021 başında bunun daha geniş kitlelere yayılması düşünülüyor. İnşallah bütün dünyanın korunmasını sağlayacak bir aşı bulunur ve tüm halkın hizmetine sunulur” ifadelerini kullandı.

Yorumlar