Asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor

İşçilerin Ocak 2020 tarihinden sonra alacağı asgari ücret için zam pazarlığı bugün başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu zam görüşmeleri için toplanacak.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Ocak 2020'den sonra geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk defa yarın bir araya gelecek.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyonun yapacağı toplantı öncesinde işçilerin 2020'de ne kadar asgari ücret alacağı merak edilmeye başladı.

Ankara'da yapılacak toplantının sonucu yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi ilgilendiriyor.

Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin merakla beklediği toplantının ilki için asgari ücret tespit komisyonu mesaiye başlıyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil edecek.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenecek ilk toplantının ardından ikinci toplantı ise işçi, 3. toplantı işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak.

Komisyonların üç defa bir araya gelmesinin ardından dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak ve karar çıkarsa kamuoyuna duyurulacak.

Asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor

İŞÇİ NE KADAR İSTİYOR?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için Türk-İş'in iki bin 578 liranın altında bir rakamı konuşmayacaklarını daha önce duyurmuştu.

Türk İş'in yeni ekonomi programında, kamunun kontrolündeki ücret ve fiyatlarda enflasyon oranında bir artışa yönelik bir politika yer alıyor. 2019 için belirlenen enflasyon hedefi ise yüzde 12.

NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Geçtiğimiz 2017 yılının sonunda yapılan görüşmelerde asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış, 417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu. Komisyon Aralık ayı içerisinde 4 toplantı gerçekleştirecek ve Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlenecek.

Yorumlar