Asgari ücrette yüzde 40 artı refah payı formülü

Asgari ücretle ilgili son ve ktirik toplantı bugün Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşiyor. Toplantıda asgari ücrete yüzde 40 zam ve artı 1000 liralık refah payı şeklinde zam yapılacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrette yüzde 40 artı refah payı formülü

Türkiye'de 2024 yılı için asgari ücret zammı konusunda son günler yaşanıyor. Çalışanları yakından ilgilendiren bu gelişme, 16-17 bin lira aralığında olacağı iddia edilen asgari ücret rakamlarıyla gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe'ye davet edilen işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, 16:30'da başlayacak toplantıda asgari ücret zammını görüşecekler.

ASGARİ ÜCRET VE ZAM BEKLENTİLERİ

Asgari ücrete %30 ile %55 arasında zam yapılması öngörülüyor.

Yüzde 30 zam durumunda yeni asgari ücret 14 bin 822 lira, yüzde 55 zam durumunda 17 bin 763 lira olacak.

İşsizlik maaşı, en düşük brüt asgari ücretin %40'ı, en yüksek ise %80'i kadar olabiliyor. Bu durumda, %30 zam ile en düşük işsizlik maaşı 6.922 lira, %55 zam ile 8.253 lira olması bekleniyor.

EKONOMİK ETKİLER VE SONUÇLAR

Yeni asgari ücretle birlikte Bağ-Kur primi, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, stajyer ücretleri, engelli aylıkları, işsizlik maaşı, isteğe bağlı sigorta primi ve geçici iş görmezlik ödeneği gibi ödemeler de artacak.

Bu zam oranları, Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynayacak. Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin yanı sıra birçok ekonomik parametre üzerinde de etkili olacak bu zamlar, hem çalışanların hem de işverenlerin ekonomik durumlarını doğrudan etkileyecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorumlar