Asgari ücrete zam mı geldi?

Asgari ücrete zam mı geldi sorusu TBMM Komisyonunda görüşülen "asgari ücret desteği" kanunundan sonra işçiler tarafından merakla sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete zam mı geldi?

Asgari ücrete zam mı geldi veya yeni bir ek destek mi söz konusu soruları bugün merakla soruluyor. Sorunun sorulma nedeni ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "asgari ücreti de ilgilendiren" bir düzenleme yapılması oldu. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, asgari ücret desteğini içeren yeni bir tasarı kabul etti. Asgari ücretle işçi çalıştıran iş yerilerine destek verilmesini öngören tasarı komisyonda kabul edildi. Buna göre; asgari ücretli işçi başına devlet şirketlere 75 TL destek ödeyecek. Yani devlet, işçi başına şirketlere ödeme yapacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret desteğine ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Akkol, yazılı açıklamasında, asgari ücret görüşmeleri sırasında işverenleri temsilen TİSK olarak yaptıkları müzakereler sonucunda 75 liralık asgari ücret desteğinin devamı konusunda uzlaştıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"İş dünyamızın beklentileri arasında yer alan asgari ücret desteğiyle ilgili gelişmeleri son ana kadar dikkatle takip ettik. İlgili bakanlıklarımıza ve hükümet yetkililerimize konuya dair taleplerimizi ilettik. Tüm bu süreç güzel bir noktaya bağlandı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, asgari ücret desteğiyle ilgili düzenlemeyi kabul etti. Yapıcı çağrılarımıza yanıt veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Bilgin'e, bakanlarımıza, komisyon üyesi vekillerimize ve bürokratlarımıza teşekkür ederiz."

Özetlersek; 

Asgari ücrete herhangi bir zam söz konusu değildir. Asgari ücret zammı ile ilgili görüşmeler henüz başlamadı.

Asgari ücret en son 2021 yılının başında zamlanmıştı. 

Asgari 2021 için net 2 bin 825 lira 90 kuruş olmuştu.

Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artırılmıştı.

Yüzde 21,56 oranında yükselmişti.

2021 ASGARİ ÜCRET TABLOSU

BRÜT ASGARİ ÜCRET: 3.577,50

NET ASGARİ ÜCRET: (BEKAR ÇOCUKSUZ): 2.825,90

NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN): 2.879,57

NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+1 ÇOCUKLU): 2.919,81

NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+2 ÇOCUKLU): 2.960,06

NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+3 ÇOCUKLU): 3.013,72


 

 

Yorumlar