Asgari ücrete zam gelince işsizlik maaşı da artar mı?

İşsizlik maaşı da asgari ücretin artmasıyla birlikte yeniden düzenlendi. Bu nedenle işsizlik maaşı da artmış oldu. Asgari ücrete zam gelince işsizlik maaşı da artar mı?

Google Haberlere Abone ol
İşsizlik maaşı da asgari ücretle birlikte arttı

Asgari ücrete zam gelince işsizlik maaşı da artar mı? Asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşında da artış sağlandı. Buna göre 2023 yılında uygulanacak işsizlik maaşı da asgari ücrete göre yeniden belirlenecek. 

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELİNCE İŞSİZLİK MAAŞI DA ARTAR MI?

Asgari ücrete yıllık bazda yüzde 70, son 6 aylık bazda ise yüzde 54 zam yapıldı. Asgari ücrete göre belirlenen işsizlik maaşları da yapılan son artıştan etkilendi. Bu nedenle, 2023 yılında alınacak işsizlik maaşı da asgari ücrete gelen zam nedeniyle zamlı olacak. 

Haziran ayında asgari ücrete gelen zamdan sonra en düşük işsizlik maaşı 1400 liradan 2100 liraya yükselmişti. Artış oranı yüzde 50 olmuştu. Şu anda asgari ücrete yüzde 54 daha zam geldi. Buna göre en düşük işsizlik maaşında da minimum yüzde 54 zam yapılması bekleniyor.

2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kendi isteği dışında, herhangi bir kusuru olmadan işten ayrılmak zorunda kalma,

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

HAZİRANDAKİ ZAMDAN SONRA 2022 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLMUŞTU?

2021'de işsizlik maaşı en düşük 1.420,14 liraya, orta kademede 1.688,91 liraya, en yüksek de 2 bin 840,28 lirayaydı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından yeni işsizlik maaşı ödenekleri de belli oldu.

2022 yılında ise en düşük işsizlik maaş 2137 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2541 lira en yüksek işsizlik maaşı da 4272 lira oldu.

İşsizlik maaşı hesaplama işlemi sigortalı bir işçinin son dört aylık prime esas kazançları göz önünde bulundurularak, günlük Ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. Öte yandan işsizlik maaşı damga vergisi haricinde bir vergi ya da kesintiye tabi tutulmamaktadır.

 

Yorumlar