Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı (4)

- TİSK Genel Sekreteri Koç: - "Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur" - "(İşverene asgari ücret desteği) Desteğin kesilmesi, hem Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğinin başarısının hem de ülkemizin rekabet gücünün gerilemesine neden olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı (4)

ANKARA (AA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, "Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur." dedi.

Koç, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, işverenler olarak temel hedeflerinin dünyada ve bölgede yaşanan çalkantılara rağmen, küresel ekonomideki olumsuz gelişmelerin Türkiye'ye etkilerinin önüne geçebilmek olduğunu söyledi.

Hükümetin istihdama verdiği tarihi ve kararlı desteğin bu hedeflerine güçlü bir temel oluşturduğunu belirten Koç, "Bizleri, geleceğe atacağımız adımlarda cesaretlendirmiştir. Mevcut istihdamın korunmasının ve yeni istihdam imkanları yaratmasının can suyu olmuştur." ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin, ücret seviyesinin ilk basamağı olduğuna dikkati çeken Koç, bu basamağın yükseltilmesinin istihdama erişimi zorlaştıracağını dile getirdi.

Asgari ücretin sadece geçim şartları temelinde tartışılmasını doğru bulmadıklarını aktaran Koç, şunları kaydetti:

"Rekabet gücümüz, yatırımların belirleyicisidir. Üretim ve ihracatın kapısı ancak yatırımla açılır. İstihdam da ancak bu şekilde artar. Her yıl iş gücüne yeni katılan gençlerimize ve işsizlerimize iş bulmanın başka bir yolu yoktur. Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur."

- "Asgari ücretteki artış, enflasyonun 3 katına ulaştı"

Koç, asgari ücretin 1 Ocak 2016'da yüzde 30 arttığına ve son iki yıllık birikimli asgari ücret zammının yüzde 48 seviyesinde olduğuna vurgu yaparak, "Buna karşın aynı dönemde enflasyon artışı yüzde 18 olarak gerçekleşti. Özetle, son iki yıllık dönemde asgari ücretteki artış, enflasyon oranının neredeyse 3 katına ulaştı." dedi.

Hükümetin işverenlere verdiği asgari ücret desteğini gelecek yıl uygulamayacağı yönündeki açıklamaları endişeyle takip ettiklerini dile getiren Koç, "Desteğin kesilmesi, hem Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğinin başarısının hem de ülkemizin rekabet gücünün gerilemesine neden olacaktır." ifadesini kullandı.

Gelecek yıl için asgari ücret desteğinin sürdürülmesini ve toplu iş sözleşmeli işyerlerinde uygulanan desteğin kapsamının genişletilmesini ve işsizlik sigortası işveren payının 2018'de sıfır olarak uygulanmasını istediklerini belirten Koç, "2018 yılı asgari ücretinin altışar aylık dönemler itibariyle belirlenmesini, artış oranının belirlenmesinde enflasyon verileri dışında, verimlilik artışı, işsizlik oranları, küresel ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler ve rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenlerin de dikkate alınmasını da" beklediklerini aktardı.

(Bitti)

Yorumlar