Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı (2)

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: - "Bu yıl ki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum" - "Asgari ücretteki değişim birçok sosyal enstrümanı da etkiliyor. Dolaylı olarak genel ücret seviyesini, istihdamı ve tüketim dengesini, yatırımları ve rekabeti olmak üzere genel olarak ülke ekonomisini etkiliyor. Bu anlamda ben asgari ücretin tüm kesimlerimizin kazanacağı, ülkemizin koşullarına uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı (2)

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücretle ilgili olarak, "Bu yıl ki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum." dedi.

Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'ndaki Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısında, hem işçilerin hem de iş verenlerin hak ve hukukunu korumanın Bakanlık olarak görevleri olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak iki kesim arasında diyalogun ve iş birliğinin geliştirilmesi noktasında ana aktör olduklarını belirten Sarıeroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlamda Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz, üçlü yapısıyla çok önemli bir sosyal diyalog mekanizmamızdır. Bu mekanizmanın getirdiği diyalog, karşılıklı anlayış, uzlaşı kültürü çalışma barışımız açısından da çok kıymetli. Çalışma barışını koruyabildiğimiz ve güçlendirebildiğimiz ölçüde ekonomimiz güçlenir, üretimiz ve büyüyemiz artar. 15 yılda bu hassasiyetle Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzda çalışmalar yürütülüyor."

- "Milletimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz"

Bakan Sarıeroğlu, ülkenin çok hassas dönemlerden geçtiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçeride ve dışarıda yaşadığımız gelişmeler, ortaya çıkan kirli ittifaklar bizi her zamankinden daha çok bir olmaya, iri olmaya ve diri olmaya mecbur kılıyor. Birliğimiz ve beraberliğimiz bizim en büyük teminatımızdır. Hamdolsun milletimiz söz konusu vatanımız olunca, söz konusu devletimiz olunca şimdiye kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Biz de AK Parti hükümetleri olarak 15 yıldır milletimize hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 80 milyon vatandaşımızın hayatına dokunan, refahlarını artıran, geleceğe umutla bakmalarını sağlayan birçok reforma imza attık. Bundan sonrada milletimize hizmet etmek için işçisinden çiftçisine, esnafından işverenine, emeklisinden kadınına, gencine, çocuğuna kadar toplumun her kesimine hayatına dokunacak, onların geleceğe umutla bakmasını sağlayacak çalışmaların içerisinde olmaya devam edeceğiz."

Türkiye'nin hayalleri ve geleceğe dair hedefleri bulunan büyük bir ülke olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, "Birileri hızımızı kesmeye çalışıyor olabilir, birileri kumpaslar kurmaya çalışabilir ama hiç kimse başaramayacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanımızla birlikte AK Parti hükümeti olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. O büyük hedeflere ulaşmak için yolumuza milletimizle birlikte devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Asgari ücret konusunda büyük bir titizlik içerisinde davrandık"

Asgari ücretin çalışma hayatının en temel unsurlarından biri olduğunu belirten Sarıeroğlu, asgari ücretin çalışanlara ödenecek en düşük seviyeyi belirten sosyal bir politika aracı olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak görevlerinin hem işçi hem işveren tarafından meseleye bakarak en doğru sonucun hayata geçirilmesine garantörlük olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Emekçilerimizin hak kaybına uğramamasını sağlarken, işverenlerimizin de piyasa koşulları karşısında rekabet edebilirliklerini teminat altına almak. Hükümet olarak biz bu görevi yerine getirirken işçi ve işverenlerimizde de fedakarlık bekliyoruz. Çünkü karşılıklı fedakarlık birlikte kazanmayı getirir. Fedakarlık özellikle altını çizdiğim gibi birbirini hak ve hukukunu gözetmeyi gerektirir. Bu konuda 15 yıldır AK Parti olarak asgari ücret konusunda, işçi ve işverenin hak ve hukukunu korunma konusunda büyük bir titizlik içerisinde davrandık. Söz konusu asgari ücret olunca asla popülist bir tavır ve tutum içerisinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız."

- "Son 15 yılda asgari ücreti yedi buçuk kattan fazla artırdık"

Sarıeroğlu, AK Parti hükümetleri olarak Türkiye'nin milli gelirini 15 yılda üç kat arttırdıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret konusunda da reel piyasa koşulları karşısında çok ciddi bir artış sağlamıştır. 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücreti 2017 yılı itibariyle bin 404 liraya yükselttik. Son 15 yılda asgari ücreti yedi buçuk kattan fazla artırdık. Asgari ücreti oransal bazda da değerlendirecek olursak, reel olarak yüzde 83,2, nominal olarak yüzde 662 oranında son 15 yılda arttırdık. Bu artışla işçimizi piyasa koşulları karşısında da korumuş olduk. Tabi bunun yanında asgari ücretli kardeşlerimizin eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında vergi dilimine girmeleri nedeniyle kayıp yaşama riski söz konusu olmuştu. Bu riski de telafi etmiş olduk. TBMM'de onaylanan Torba Yasa'yla birlikte asgari ücretli kardeşlerimizin vergi dilimi nedeniyle yaşama riski olan kayıplarını telafi etmiş olduk."

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda üçlü karar mekanizmasını en etkin şekilde işletme gayretinde olacaklarını dile getiren Sarıeroğlu, "Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum. Bu minvalde komisyonumuzun asgari ücreti tek başına değil, etkilediği diğer konuları da beraber değerlendirip karar alması çalışma barışımıza büyük katkı sağlayacaktır. Asgari ücretteki değişim birçok sosyal enstrümanı da etkiliyor. Dolaylı olarak genel ücret seviyesini, istihdamı ve tüketim dengesini, yatırımları ve rekabeti olmak üzere genel olarak ülke ekonomisini etkiliyor. Bu anlamda ben asgari ücretin tüm kesimlerimizin kazanacağı, ülkemizin koşullarına uygun bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun bütüncül bir bakış açısıyla çalışmalarını sürdüreceğine ve ülkemizin çalışma barışına katkı sağlayacak bir mutabakata ulaşacağına inanıyorum." diye konuştu.

Bakan Sarıeroğlu, komisyonun ikinci toplantısının Türk-İş, üçüncü toplantısının TİSK, dördüncü ve son toplantısının ise yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacağını bildirdi.

(Sürecek)

Yorumlar