Asgari ücret neden 17 bin değil de 17 bin 2 lira?

Asgari ücret neden 17 bin 2 lira olarak belirleniyor yani yuvarlak sayının üzerine eklenen 2 liralık küsuratın anlamı nedir? 2 liranın sırrı asgari ücretin hesaplanma yönteminde yatıyor.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret neden 17 bin değil de 17 bin 2 lira?

Asgari ücret neden 17 bin değil de 17 bin 2 lira olarak belirleniyor? Üzerindeki küsuratın hikmet-i ilahisi nedir? Asgari ücretin 17.002 TL olarak açıklanmasının ardından vatandaşlar ve sosyal medya kullanıcıları, bu 2 TL'lik ekstra miktarın anlamını merak ediyor. Bu durum, hem mizahi yaklaşımlarla sosyal medya üzerinde geniş yankı buldu hem de asgari ücretin belirlenme şekli hakkında bilgileri gündeme getirdi.

Sosyal medya kullanıcıları, asgari ücretin bu şekilde belirlenmesine dair espriler ve yorumlar paylaşarak konuya mizahi bir yaklaşım sergilediler. Ayrıca, vatandaşlar bu küçük miktarın asgari ücrete eklenme sebebini merak ediyor ve konu hakkında bilgi arayışına girdiler.

ASGARİ ÜCRETİN GÜNLÜK HESAPLANMA SİSTEMİ

Asgari Ücretin Küsuratlı Belirlenmesinin Sebebi: Asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak belirlenmesinin altında yatan neden, ücretlerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan prim ödemelerinin günlük asgari ücret üzerinden hesaplanmasıdır. Bu sistem, asgari ücretin aylık değil, günlük bazda belirlenmesini gerektiriyor. Günlük tutar, aylık brüt asgari ücreti hesaplamak için 30 ile çarpılır.

BRÜT VE NET ÜCRETİN KÜSURATLI OLMA NEDENİ

Günlük asgari ücretin kesin bir sayı vermesi için hem brüt hem de net asgari ücretin küsuratlı olması gerekmektedir. Örneğin, brüt asgari ücret 20.000 TL olsaydı, günlük asgari ücret 666,6666 gibi uzayan bir sayı olacaktı. Ancak 20.002,50 TL'nin 30'a bölünmesiyle elde edilen günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor.

GÜNLÜK ÜCRET ÜZERİNDEN YAPILAN ÖDEMELER

Yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemeler de günlük ücret üzerinden hesaplanıyor.

Yorumlar