Asgari ücret komisyonu üçüncü kez toplandı

İşçilerin Ocak 2020'den sonra alacağı asgari ücreti belirlemek üzere kurulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü kez bir araya geldi. Toplandı işverenlerin ev sahipliğinde düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret komisyonu üçüncü kez toplandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de işçilerin alacağı asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü kez toplandı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon kararın açıklanması beklenen toplantıdan önce son bir daha bir araya geldi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda  (TİSK) Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında bir araya gelen komisyon asgari ücretin 2020 yılında ne kadar olması gerektiğine ilişkin görüş ve önerilerini sundu.

Topantıya işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) gelerek toplantıya katılacak temsilcilerinin bir işçinin 2020 yılı için gıda harcama rakamını paylaşması bekleniyor. Öte yandan söz konusu görüşmelerde ilk rakamların telaffuz edilmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ TOPLANTILARDA NE OLMUŞTU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İşveren ve işçi temsilcilerinin yer aldığı toplantıda görüş ve talepler açıklanmıştı. Türk-İş'in ev sahipliğinde düzenlenen ikinci toplantıda da Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporlarını komisyona sunarak asgari ücretin belirlenmesi için yardımcı olmuştu.

İSTENEN RAKAMLAR

İşçi temsilcisi olarak masada bulunan Türk-İş, asgari ücret zammı için yaşam maliyetini baz aldı. Türk-İş, 2020 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini savunuyor.

DİSK ise asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini belirtiyor.

İLK TEKLİFİ TÜRK-İŞ YAPTI

İşçilerin Ocak 2020'den itibaren alacağı asgari ücret zammı için ilk teklifi geçtiğimiz hafta, işçi temsilcisi Türk-İş yapmıştı.

Asgari ücretin en az 2 bin 526 lira olması gerektiğini savunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Yaşam maliyeti 2 bin 578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ TOPLANTI 10 ARALIK'TA YAPILMIŞTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan ilk toplantının ardından bir sonraki toplantı ise 10 Aralık tarihinde işçi sendikalarının ev sahipliğinde yapıldı.

4 TOPLANTI YAPILACAK

Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücret zammı için toplanacak olan komisyon toplamda 4 ayrı bir araya gelecek. İlk kez hükümet temsilcisi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplandı. Son olarak tekrar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın evsahipliğinde düzenlenecek olan tolantının ardından asgari ücret zammı açıklanacak.

Yorumlar