ASELSAN satıldı mı, Katarlılara satıldığı doğru mu, satılıyor mu, işin doğrusu ne?

ASELSAN satıldı mı, Katarlılara satıldığı doğru mu, satılıyor mu, işin doğrusu ne? ASELSAN satıldı mı veya satılıyor mu ya da satılacak mı bu ve buna benzer birçok soru yıllardır dillendirilir. Beklenen son dakika açıklama ise Savunma Sanayi Başkanı Demir'den geldi.

Google Haberlere Abone ol
ASELSAN satıldı mı, Katarlılara satıldığı doğru mu

ASELSAN satıldı mı, Katarlılara satıldığı doğru mu, satılıyor mu, işin doğrusu ne? ASELSAN satıldı mı, satılacak mı ya da satılıyor mu soruları yaklaşık 10 yıldır sık sık gündeme getirelerek soruluyor.  ASELSAN satıldı mı, Katarlılara satıldığı doğru mu, satılıyor mu, işin doğrusu ne?

ASELSAN'ın satılacağı iddiaları ilk olarak 2010 yılında gündeme gelmişti. 

Yine kaynağı belirsiz haberlere konu olan ASELSAN için, "ASELSAN İsrail'e satılıyor" denilmişti. Ancak o günlerde hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada satış iddiaları yalanlanmıştı. 

Aradan geçen 10 yıllık sürede iddialar hala gündemden düşmedi. Ancak bu kez satılacağı ileri sürülen ülke farklı bir ülke oldu. 

ASELSAN satıldı mı
ASELSAN

 

10 yıl önce İsrail'e satılacağı ileri sürülen ASELSAN için şimdi de BAE'ye satılacağı iddiaları özellikle de muhalif bazı basın yayın organlarında kaynaksız ve asılsız bir şekilde gündeme getiriliyor. 

Peki, işin aslı nedir? ASELSAN gerçekten satılıyor mu? 

ASELSAN'ın bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin savunma sanayiinde faaliyet gösteren nadir firmalardan biridir. Devlet kuruluşu olan ASELSAN'ın satılması söz konusu değildir. 

Son olarak Yeniçağ, Sözcü, Odatv ve benzeri yayın organlarında yer alan bir haberde ASELSAN'ın BAE'ye satılacağı ileri sürülmüştü. 

İşte iddiaları içeren haberlerden biri: 

Körfez ülkeleri tarafından Türkiye’ye sık sık yatırım yapılmakla birlikte son olarak Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın gelmesi ile yatırımlar yeniden gündeme gelmiş ve bunlar arasında medyada ASLESAN’ın ismi geçmişti.

Hisselerini çeşitli oranlarda yatırımcılar tarafından alınabileceğine dair çeşitli iddialar medyanın gündeminde yer almaya başlarken iddiaların ortaya çıkmasının diğer bir nedeni de daha önce körfez ülkelerinin Türkiye'den bazı bölgeleri yatırım amaçlı olarak almış olmaları gösterildi.

Bir diğer nedeni ise daha önce kuruluş hakkında 2012 yılında İsrailli bir şirkete satıldığına dair haberler ortaya çıkmış olmasıdır. O tarihlerde çıkan haberlerde kuruluşun yüzde 51 hissesinin İsrail adına çalışan bir şirkete satıldığı iddia edilmiş ve çıkan haberlerin hemen ardından da yapılan açıklamada kurumun hisselerinin yüzde 85'inin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfına ait olduğu geri kalan yüzde 15 hissenin ise borsada bulunduğu ifade edilmişti.

ASELSAN 46 YILLIK DEVLET KURULUŞU

ASELSAN 1975 yılında kuruldu. Açılımı Askerî Elektronik Sanayi’dir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacını karşılayan ASELSAN, kurulduğu günden bu yana ileri teknolojiye dayalı bir şekilde müşteri ve ürün yelpazesini oldukça genişletmiştir.

Modern elektronik cihaz ile sistemler geliştiren, üreten, tesis eden, bunları pazarlayan, ve satış sonunda hizmetlerini devam ettiren entegre bir sanayi kuruluşu olan ASELSAN’ın yapısı içerisinde Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanlığı (HBT), Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı (SST), Radar Elektronik Harp İstihbarat Grup Başkanlığı (REHİS), Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grup Başkanlığı (MGEO) olmak üzere dört ayrı grup başkanlığı yer almaktadır.

ASELSAN’ın genel müdürlüğü Ankara Macunköy’de olup Teknokent’te de dört ayrı tesiste üretim ve mühendislik hizmetlerine ara vermeden devam etmektedir.

SON DAKİKA AÇIKLAMASI GELDİ

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN'ın satılacağına dair iddialarla ilgili, "Gerçekten biz şaşırıyoruz. Bu yine bir dezenformasyonun parçası" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenen SANTEK Dijital Fuarı’nın açılışı ile Kocaeli Savunma Sanayi İl Buluşmasına katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN'ın satılacağına yönelik iddialara cevap verdi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Demir, "Gündemdeki iddialar nedir? Kim yapmış? Nasıl yapmış? Gerçekten biz şaşırıyoruz. Bu yine bir dezenformasyonun bir parçası. ASELSAN malumunuz Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfının çoğunluk hissesine sahip olduğu bir şirket. Yüzde 25i halka açık bir şirket. Vakfımızın bir şirketi. Büyük savunma sanayi şirketlerimizin çoğu ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN; bunların büyük hisseleri Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına ait. ASELSAN'ın olsun, TUSAŞ'ın olsun, HAVELSAN'ın olsun, çeşitli ülkelerde ve ülkemizde de ortaklıkları ve alt şirketleri var. Durum bu. Bu açıklamayı yapma gereği bile bana biraz tuhaf geldi" diye konuştu.

ASELSAN GENEL MÜDÜRÜNDEN SATILDI İDDİALARINA CEVAP

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, "şirketin Katarlı olduğu" öne sürülerek yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, gerçek dışı iddialar ve bunlarla ilgili haber ve paylaşımlara yönelik hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.

Görgün, Twitter hesabından, bazı basın organlarında yayımlanan "ASELSAN QATAR'lı oldu" başlıklı haberlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Bu haber başlığı aldatıcı ve gerçeği yansıtmayan bir başlıktır." ifadesini kullanan Görgün, Türk milletinin göz bebeği ASELSAN'ın, küresel bir Türk şirketi olarak 12 farklı ülkede aktif faaliyet gösterdiğini, 73 ülkeye ihracat yaptığını vurguladı.

Görgün, global pazarlarda faaliyet yürüten şirketin, yurt dışında da açtığı ofislere verdiği ismini ve markasını tescil faaliyetleriyle koruduğuna ve bunu rutin bir uygulama olarak gerçekleştirdiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Sözü geçen ASELSAN QSTP-B adlı Katar'daki şubemiz yüzde 100 ASELSAN'a ait olup 19 Ocak 2021'de Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan edilmiştir. Milli değerlerimizi yıpratmak yanlıştır, milletimize haksızlıktır. ASELSAN hakkındaki gerçek dışı iddialara ve bu iddiaları kaynak göstererek yapılan haber ve paylaşımlara karşı tüm hukuki süreçlerimiz başlatılmıştır."

ASELSAN İDDİALAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Şirketten de konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, globalleşen bir kuruluş olarak şirketin, yurt dışında yaptığı tüm yatırımlar kapsamında ASELSAN markasının marka ve isim haklarını korumak amacıyla ASELSAN Ukraine, ASELSAN Pakistan, ASELSAN Qatar ve ASELSAN Katar MRO markalarının tescil başvurularını gerçekleştirdiği belirtildi.

ASELSAN'ın uluslararası faaliyetleri kapsamında bir dizi adım atıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Katar ve Körfez Bölgesi'nde güvenilir bir savunma ve teknoloji şirketi olarak, uzun yıllardır sürdürdüğümüz faaliyetlerimizin artış göstermesi sebebiyle sürdürülebilir bir insan kaynağı oluşturmayı, artan operasyonel kapasiteyi yerinde desteklemeyi ve ileri teknoloji savunma çözümlerimizi sunmayı amaçladığımız Bakım, Onarım ve Modernizasyon Merkezimiz ile satış sonrası destek faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu faaliyetlerimiz sadece Katar ve Körfez Bölgesi'nde sınırlı kalmayıp, Azerbaycan'da yerleşik olarak yaklaşık 20 yıldır faaliyette bulunan ASELSAN Bakü şirketimiz ile Azerbaycan'da satış sonrası destek faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Yakın dönemde benzer faaliyetlerimizi sürdürmek amacıyla Ukrayna'da aynı kapsamda bir Bakım, Onarım ve Modernizasyon Merkezi hayata geçirmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

2021 yılında faaliyete geçirdiğimiz ASELSAN Ukraine, ASELSAN Pakistan ve ASELSAN Katar MRO merkezlerimiz, herhangi bir yerli veya yabancı ortaklıkla kurulmamış olup, yüzde 100 ASELSAN AŞ iştirakleri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bahse konu merkezlerde herhangi bir Ar-Ge faaliyeti ve ürün üretimi yapılmamakta olup, belirtilen şekilde satış sonrası hizmetlerin gerçekleştirildiği, yerel müşteri ile daha yakın irtibat kurabilmek amacıyla yapılandırılmışlardır."

Açıklamada, ASELSAN'ın yurt içi ve dışı iştirakleri, sermaye ve ortaklık yapısına dair tüm açıklamaların şeffaf bir şekilde ASELSAN AŞ web sitesinde her yıl yayınlanan Faaliyet Raporu'nda kamuya duyurulduğu ifade edildi.


 

Yorumlar