ASEAN Siber Güvenlik toplantısı

- Singapur'daki toplantıya, ASEAN üyesi ülkelerin iletişim ve enformasyon bakanları katılıyor

Google Haberlere Abone ol
ASEAN Siber Güvenlik toplantısı

CAKARTA (AA) - Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Siber Güvenlik Toplantısı, üye ülkelerin iletişim ve enformasyon bakanlarının katılımıyla Singapur'da başladı.

Toplantının ilk günününde Singapur, ASEAN ülkelerinin siber güvenlik kapasitesini arttırmayı amaçlayan projesini tanıttı. Projenin maliyetinin 10 milyon Singapur doları olduğu bildirildi.

Singapur İletişim ve Bilgi Bakanı Yaacob İbrahim, yaptığı açıklamada, "Bu bütçe, ASEAN ülkelerinde siber güvenliği arttırma amacıyla kullanılacak. Projeyle siber güvenlik hakkında eğitim verilmesi ve donanımların geliştirilmesi hedefleniyor. Program siber güvenlik ajanlarının kurulumuna, uluslararası bilgi paylaşımına ve siber güvenlik stratejileri geliştirmeye katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Projenin bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan İbrahim, ASEAN ülkelerine, Singapur'da faaliyet gösteren Yenilik için İnterpol Küresel Kompleksi (IGCI) gibi uluslararası arenada güçlü siber güvenlik faaliyetlerine sahip kurumlar oluşturması, İnterpol ile ortak çalışma yapması çağrısında bulundu.

Siber iletişim hakkında durum değerlendirmesi yapmayı hedefleyen "Yeşil Siber" projesine de değinen İbrahim, "Bu proje için 900 bin Singapur doları bütçe ayırdık. Projeyle ASEAN ülkeleri Singapur üzerinden bedava siber iletişim durumlarını ölçme imkanı bulacak." dedi.

Singapur'un ev sahipliği yaptığı toplantıya ASEAN ülkeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Tayland ve Vietnam'dan bakanlar katılıyor.​


Yorumlar