Arjantin yönetimi Venezuela uçağını ABD'ye verdi

ABD, İran yaptırımları çerçevesinde Venezuelalı bir kargo şirketine ait Boeing 747 uçağına el koydu. Venezuela'nın sert tepkisi ve hukuki adımları gündemde. Bu operasyon, uluslararası ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol
Arjantin yönetimi Venezuela uçağını ABD'ye verdi

ABD Adalet Bakanlığı, İran'la ilgili ihracat kısıtlamaları çerçevesinde, bir Venezuelalı kargo şirketi tarafından İran'ın Mahan Hava Yolları şirketinden satın alınan Boeing 747 kargo uçağına el konulduğunu açıkladı. Bu hamle, uluslararası arenada geniş yankı buldu.

VENEZUELA'DAN TEPKİLER

Venezuela hükümeti, yapılan bu operasyonu "utanç verici" olarak nitelendirerek, uçağın geri alınması için tüm yasal yollara başvuracağını duyurdu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ofisinden yapılan açıklamada, ABD ve Arjantin'in bu adımıyla "ticari ve sivil kuralları hiçe saydığı" ve Venezuelalı şirketin haklarının gasbedildiği belirtildi.

ABD'NİN GEREKÇESİ VE İRAN'IN TEPKİSİ

ABD, uçağın satışında, İran'a yönelik ihracat kontrol yasalarının ihlal edildiğini savunurken, Mahan Hava Yolları şirketi, el konulan uçakla herhangi bir bağının olmadığını ileri sürdü. ABD Adalet Bakanlığı, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden düşman uluslarla mücadelede yasaları etkin biçimde kullanmaya devam edeceğiz." açıklamasıyla kararlılığını vurguladı.

Yorumlar