Arefe günü oruç tutulur mu? Ramazan ve Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu?

Arefe günü oruç tutulup tutulmayacağı, Ramazan veya Kurban Bayramının arefe gününde tutulan oruçların sevabının ne olduğu sürekli merakla sorulur.

Google Haberlere Abone ol
Arefe günü oruç tutulur mu Diyanet Fetva ne diyor?

Arefe günü oruç tutulur mu Diyanet Fetva ne diyor şeklinde merakla sorulan sorular var. "Arefe günü" İslam dininde, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'ndan önceki son günü ifade eder. Arefe günü, bayram günü için hazırlık yapmak için önemli bir gündür. Ramazan Bayramı'nda, oruç tutanlar son iftarlarını yaparlar ve bayram için hazırlıklarını tamamlarlar. Kurban Bayramı'nda ise, kurban kesmek isteyenler hayvan satın alırlar ve kesim yerine ulaştırırlar. Arefe günü, bu hazırlıkların tamamlanması için son fırsattır ve müslümanlar bu günü dualarla ve ibadetlerle geçirirler. Aslında sorunun sorulma tarzı veya sorulu şekli biraz yanlış olmuş durumda. Peki, Arefe günü oruç tutulur mu? Ramazan ve Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu?

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Arefe günü oruç tutulur mu sorusundan kasıt nedir?

Ramazan ayı kastediliyorsa yanlış bir soru. 

Ancak Kurban Bayramı kastediliyorsa evet mantıklı bir sorudur. 

Öncelikle Kurban Bayramı arefe günü ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva hattı tarafından verilen cevabı buraya aktaralım. 

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.

Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

Şimdi gelelim Ramazan Bayramı arefe günü için sorulan soruya. 

Şayet bu soru Ramazan Bayramı için sorulmuşsa yukarıda da belirttiğimiz gibi yanlış bir soru olmuş. 

Çünkü Ramazan Bayramı'nın arefe günü zaten oruçlu geçirilmesi gereken bir gündür. 

Ramazan ayı orucu 30 günden oluşur. 

Dolayısıyla Ramazan Bayramı girmeden önceki gün de oruçlu geçirilmesi gereken mübarek günlerden biridir. 

Haliyle bu konuda, Ramazan Bayramının arefesinde oruç tutulur mu sorusunu sormak abeslel iştigaldir. 


 

Yorumlar