"Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti" toplantısı

- Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti Meclis Başkanı El-Huneydi: - "Türkiye'deki bütün STK'lar, belediyeler, iş adamları, gelin yıkılan Filistin'imizi, Gazze'mizi hep birlikte onaralım. Gazze'nin gerçekten yeniden imara ihtiyacı var. Hep birlikte olursak Gazze'yi yeniden inşa etmiş oluruz" - "Türk Kızılayı ile yaptığımız görüşmelerde, bizden Gazze ile ilgili "Kan Bankası" projesi istediler. Projeyi hazırladık. İnşallah kısa bir zaman sonra Türk Kızılayı'na teslim edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
"Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti" toplantısı

İSTANBUL( AA) - Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti Meclis Başkanı Nasır El-Huneydi, "Türkiye'deki bütün STK'lar, belediyeler, iş adamları, gelin yıkılan Filistin'imizi, Gazze'mizi hep birlikte onaralım. Gazze'nin gerçekten yeniden imara ihtiyacı var. Hep birlikte olursak Gazze'yi yeniden inşa etmiş oluruz." dedi.

Bayrampaşa'daki Wish More Hotel'de düzenlenen "Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti" toplantısında konuşan Huneydi, heyetin 2009'da kurulduğunu belirterek, o günden bu yana 2009, 2012 ve 2014'teki savaşlarda, siyonistlerin yıktığı Gazze'yi yeniden onarmak için uluslararası bir hamle başlattıklarını söyledi.

Huneydi, heyetin kuruluş aşamasında, Türkiye'den Endonezya'ya, Fas'tan Malezya'ya kadar tüm İslam coğrafyasında ileri gelenlerin bu oluşuma katkıda bulunduğunu anlattı.

2009'dan bu yana 64 büyük proje yaptıklarını aktaran Huneydi, "Bu projeler içerisinde altyapı, sağlık, eğitim var. Hastanelerimiz var. Gazze'de su, büyük ihtiyaç. Gazzelilerin su ihtiyacını gidermek için yaptığımız göletler var, yıkılan mescitler, evler var. Bunları onardık." diye konuştu.

Huneydi, yaptıkları projeler içinde sağlık projesine çok önem verdiklerini vurgulayarak, Gazze'deki kasabalarda İslam Bankası ile beraber sağlık ocağı, çocuk ve kadın hastaneleri yaptıklarını ve şu anda Gazze'nin en büyük hastanesi olan Vefa Hastanesi'nin projesine başladıklarını kaydetti.

Gazze'nin toprak olarak içme suyunun en fakir olduğu bölge olduğuna dikkati çeken Huneydi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail, gelişmiş teknolojisiyle Gazze'nin altında bulunan suları kendi tarafına doğru çıkarıyor. Bu çalışmalarla ilgili yaptığımız su projelerimiz çok önemli. Gazze'de Han Yunus Bölgesi'nde 'Umut Gölü Projesi'ni yaptık. Bu projeyi İslam Bankası ile birlikte yaptık. Yaklaşık 3,5 milyon dolar değerinde büyük bir projeydi. Bu proje ile yağmur sularını toplayıp arıttıktan sonra Gazze'deki su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda İsrail, yaptığı son üç savaşta Gazze'nin altyapısını yerle bir etti. Gazze'deki bütün ilçelerde yer altındaki su şebekelerini değiştirdik. Aynı zamanda Gazze'nin en büyük su deposunu yaptık. Bu depoyla Gazze'nin her tarafına su vermeye çalışıyoruz."

Huneydi, İsrail'in son üç savaşta Gazze'deki binalara büyük zarar verdiğini anımsatarak, "Binlerce ev yerle bir edildi. Bunlarla ilgili çalışmalarımız oldu. Bu çalışmaya yaklaşık bir yıl önce başladık. Bununla ilgili şu ana kadar 500 civarında evi tamamladık, projemiz devam ediyor." ifadesini kullandı.

Savaşlarda Gazze halkının tarım alanlarında da büyük zararlar gördüğünü vurgulayan Huneydi, "İsrail ordusu, Gazze sınırına geldiğinde oradaki bütün tarım arazilerini yerle bir etti, ağaçları kökünden söktü. Bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Yıkılan seraları yeniden yapmaya başladık, su kanallarını onardık." dedi.

Huneydi, Türkiye'de yaptıkları görüşmelere ilişkin şunları kaydetti:

"Türk Kızılayı ile yaptığımız görüşmelerde, bizden Gazze ile ilgili 'Kan Bankası' projesi istediler. Projeyi hazırladık. İnşallah kısa bir zaman sonra Türk Kızılayı'na teslim edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde Erbakan Vakfı'nı ziyaret ettik. Kendileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda, 'Gazze'de Necmeddin Erbakan Hocamızın ismini taşıyan büyük bir proje yapacakları sözünü' verdi. Bu projeyi hazırladık, kendilerine ilettik. Yardımeli Derneği ile de görüşmelerimiz oldu. Kendilerinin 'Gazze'de meslek edindirme kursu yapacaklarını ve bunu da bizim aracılığımızla yapacaklarını' söylediler. Şunu söylemek istiyorum; Türkiye'deki bütün STK'lar, belediyeler, iş adamları, gelin yıkılan Filistin'imizi, Gazze'mizi hep birlikte onaralım. Gazze'nin gerçekten yeniden imara ihtiyacı var. Hep birlikte olursak Gazze'yi yeniden inşa etmiş oluruz. Türkiye'de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile, Diyanet Vakfı'yla ve TİKA ile görüştük. İnşallah bunların aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'le de görüşmek istiyoruz. Çünkü bölgede, özellikle Filistin ve Gazze konusunda Türkiye'nin rolü çok büyük."

Arap Uluslararası Gazze İmar Heyeti Genel Sekreteri Meysera Malas da yaptıkları bütün projelerinde, özellikle hesaplar konusunda "şeffaf" bir sivil toplum kuruluşu olduklarını ifade ederek, "Yaptığımız bütün projeler, uluslararası standartlara uygun projelerdir. Gazze'de imar konusunda tekiz." ifadesini kullandı.

Toplantıya, heyetin Türkiye, Ürdün, Bahreyn, Fas, Moritanya, Cezayir, Tunus, Libya, Lübnan ve Filistin temsilcileri katıldı.

Yorumlar