Arap Süleyman kimdir, nerelidir, mirası ne kadar? Antalya Davasında son durum nedir?

Arap Süleyman kimdir, nerelidir soruları ortaya çıkan mirasın miktarı nedeniyle son günlerde merakla soruluyor. Ortaya çıkan mahkeme dosyalarına göre Antalya'nın merkezindeki arazilerin neredeyse yarısı Arap Süleyman'ın mirası olarak kayıtlarda yer alıyor. Arazinin değeri ise 5 milyar dolar.

Google Haberlere Abone ol
Antalya'nın yarısı Arap Süleyman'ınmış

Arap Süleyman kimdir, nerelidir, soy ağacında kimler var? Antalya'nın şu andaki mevcut halinin yarısına sahip kişi olarak biliniyor. Kendisi şu anda hayatta olmasa da mirasçıları tarafından açılan davada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Ortada 5 milyar dolar gibi dudak uçuklatan bir servet olunca filmlere taş çıkartan olayların yaşanması da kaçınılmaz oluyor. Mirası duyanlar pay almak için her türlü hileye başvuruyor. Mirasçıların belirlenmesi aşamasında ortaya çıkan sahte mirasçılar ise işin cabası. Serveti Türkiye'nin en zengin iş adamı Murat Ülker'in malvarlığından da çok. Peki, Arap Süleyman kimdir? Mirası ne kadardır? Arap Süleyman'ın miraçıları kimlerdir?

ARAP SÜLEYMAN KİMDİR?

Arap Süleyman 1800'lü yıllarda Antalya'nın merkezinde yaşamış zengin bir tüccar olarak biliniyor. Daha doğrusu zengin bir toprak ağası da denilebilir. Bugünkü Antalya ilinin kurulduğu alanın neredeyse yarısını kaplayan arazilerin çoğu bu kişiye ait çıktı. Kendisi şu anda hayatta olmasa da mirasçıları, kendisine ait olan arazilerin hakkını almak için gerekli davaları açmış durumda.

Arap Süleyman kimdir, nerelidir, mirası ne kadar
Arap Süleyman kimdir, nerelidir, mirası ne kadar

 

ARAP SÜLEYMAN'IN MİRASI NE KADAR?

Arap Süleyman'ın Antalya'nın en değerli yerlerinde yaklaşık 4 bin dönüm arazisi olduu tahmin ediliyor. Bu arazilerin şu anki piyasa değeri yaklaşık 5 milyar dolar yani 94 milyar lira yapıyor. Kıyaslamak için söylemek gerekirse şu anki Türkiye'nin en zengin iş adamı olan Murat Ülker'in 4,7 milyar dolarlık servetinden daha fazla bir para demek. Aslında Türkiye'nin şu anda en zengin iş adamı yaşamış olsaydı Arap Süleyman olacaktı.

Arap Süleyman’ın torunu, geçmişi 1800’lü yıllara dayanan arazinin öyküsünü Vatan’a anlattı: “Bütün herşeyin temel kaynağı ’Sefer 1264’ tarihli tapu kaydına dayanıyor. Bu da 1860’lı yıllara denk geliyor. Bu tapuda şu ifade yer alıyor: ’Hacı Bekirzade, Hacı Mehmet Ağa, Arap Süleyman ve Bakırcı Yorgi adlarına tapulu bir tarafı Konyabaşı, bir tarafı Bedir Hendeği, bir tarafı Leb-i Derya, bir tarafı da Konyabaşı tariki 3 bin dönümlü tapu’. Arap Süleyman’ın torunu, 1955’te tapulama müdürlüklerinin yaptığı yer ve hak sahipleri tetkik çalışmaları sırasında çıkan anlaşmazlık yüzünden mahkemelik olunduğunu söylüyor.

”2002 yılında Antalya’daki yerel mahkeme, 3 bin dönümlük arazinin 2 bin 300 dönümünün mirasçılara ait olduğuna karar veriyor. Ancak bu karara da itirazlar olunca dava Yargıtay’a taşınıyor. 2006 Temmuz’unda Yargıtay 17. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını onuyor. Bu kararla tapuların yeni sahiplerine verilmesi karara bağlanıyor.”

ARAP SÜLEYMAN'IN MİRAÇILARI KİMLER?

Kentte 1800'lü yıllarda yaşamış Arap Süleyman'ın; 4 bin dönümlük araziyle ilgili miras davaları uzun yıllardır devam ediyor. Kamu binaları, 5 yıldızlı oteller, spor tesisleri ve 10 bin civarında konutun bulunduğu Meltem ve Bahçelievler mahalleleri ile Konyaaltı Beach Park'ı kapsayan arazi için miras davaları ilk olarak 1880'lerde başladı.

Mirasta hak iddia edenlerin sayısı bir dönem 2 bin 500'e kadar çıktı. İki eşten 3'ü kız, 6 çocuğu olan Arap Süleyman'ın miras davalarında, Antalya 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nin talebi üzerine İstanbul Arşiv Daire Başkanlığı bilirkişi uzmanlarınca rapor hazırlandı. Uzmanlar, Osmanlıca bütün şeriye sicilleri ve bugüne kadar çıkan tüm veraset ilamlarını inceledi.

Arap Süleyman kimdir, nerelidir, mirası ne kadar
Arap Süleyman kimdir, nerelidir, mirası ne kadar

 

Tüm arşiv kayıtlarına ilişkin yapılan incelemeler sonucu hazırlanan bilirkişi raporunda, Arap Süleyman'ın mirasçıları olarak ilk eşinden kızı Ayşe, ikinci eşinden oğulları Mehmet Ali, Osman, Hacı Necip ile kızları Zeliha ve Havva gösterildi. Raporda, bu 6 ismin soyları da belirtildi. Rapor neticesinde, gerçek mirasçı sayısının 700'ün üzerinde olduğu belirlendi. Soybağı incelemelerinin sürdüğü, net sayının bu çalışma sonrası belirleneceği bildirildi.

SAHTE MİRASÇILAR ORTAYA ÇIKTI

Mirasçılar arasında Arap Süleyman'ın kızı olduğu iddia edilen iki ayrı 'Havva' ismi geçiyor. 1992 tarihli kararda Balbey Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı iken, bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Hüsnü Yiğit'in açtığı dava sonucunda 2011 yılında Balbeyli Havva'nın altsoyu mirasçı listesinden çıkartılarak, kendisinin de arasında olduğu Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı kabul edildi.

Mahkeme kararıyla Arap Süleyman'ın mirasçıları arasına giren Hüsnü Yiğit hakkında resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılık gibi suçlamalarla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlıkça açılan soruşturmada, Strateji Geliştirme Başkanlığı'nda araştırmacı olarak görev yapan Hüsnü Yiğit'in, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı dönemde mahkemeyi ve bilirkişiyi yanıltarak, kendisini Arap Süleyman'ın mirasçısı gösterdiği, gerçek mirasçı olmayan kişilerin dosyaya mirasçı olarak eklenmesine, gerçek mirasçıların soybağından çıkartılmasına ve birçok kişinin mağduriyetine sebep olduğuna yer verildi.

Hüsnü Yiğit, resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılık suçu iddialarıyla yapılan soruşturma kapsamında açılan davayla Ankara 40'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde halen yargılanıyor.

Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın mirasçısı olarak davada yer alan ve evrakta sahtecilikle suçlanan Hüsnü Yiğit, 2021'de Antalya'daki miras davasında ise 'Dava neticesinde mirasıma düşecek pay olması halinde miras hakkımdan sarfı nazar ediyorum' diyerek miras hakkından vazgeçtiğini bildirmiş, mirastan feragat ettiği için davacı sıfatı kalmamıştı.

İŞLEMLERİ BİR ŞİRKET YÜRÜTÜYOR

Arap Süleyman'ın mirasçılarına yaklaşık 7 yıldır 6 avukat ve Osmanlıca uzmanlarıyla danışmanlık yaptıklarını belirten danışmanlık firması sahibi Faruk Keleş, Antalya'da Arap Süleyman'ın gerçek mirasçılarını gösteren Arşiv Daire Başkanlığı'nın bilirkişi raporunun tamamlandığını açıkladı.

Gerçek mirasçıları gösteren bu bilirkişi raporuyla, 'Antalya Davası' olarak bilinen bu davanın artık sonuca doğru gittiğini belirten Keleş, arşivdeki görevini kötüye kullanarak ve arşiv kayıtlarını değiştirerek, uzun yıllardır kendini mirasçı olarak gösterip mahkemeyi yanıltan Hüsnü Yiğit'in de bilirkişi raporuyla sahte mirasçı olduğunun kanıtlandığını söyledi.

Keleş, bilirkişi raporuna göre, Arap Süleyman'ın kızı Havva'nın kocasının Ahmet, çocuklarının Hüseyin ve Necibe olduğunun belirlendiğini, Arap Süleyman'ın karısı olarak gösterilen Zeynep'in de Arap Süleyman'ın oğlu Mehmet Ali'nin kızı olduğunun sabit görüldüğünü söyledi. Keleş, bu iki yanlışın bilirkişi tespitiyle 7 yıl önce mirasçı olduğunu iddia eden 2 bin 500'e yakın isim varken, Arap Süleyman'ın çocuğu olmayan biri haricindeki diğer 5 çocuğundan dünyaya gelen 700'ün üzerinde gerçek mirasçının belirlendiğini söyledi.


 

Yorumlar