Arap Parlamenterler Birliği'nden İngiltere'ye "Balfour" tepkisi

- Arap Parlamenterler Birliği, İngiltere'ye deklarasyon ve sömürge siyasetinden dolayı "Filistin ve tüm dünya halklarından özür dileme" çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Arap Parlamenterler Birliği'nden İngiltere'ye "Balfour" tepkisi

RABAT (AA) - Arap Parlamenterler Birliği, İngiltere Başbakanı Theresa May'in "İsrail devletinin kurulmasında sahip oldukları rolden dolayı gurur duydukları ve Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılını gururla kutlayacakları" yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Birlik'ten yapılan yazılı açıklamada, İngiltere'ye deklarasyon ve sömürge siyasetinden dolayı "Filistin ve tüm dünya halklarından özür dileme" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "İngiltere'nin, onurlarına tecavüz edilen, mallarına el konulan, zorla göç ettirilen, öldürülen veya alıkonan Filistin halkından özür dilemesi gerekli. İnsanlık tarihi, sömürgeci gücün bir ülkeye gelerek, halkını kovup onların mallarına el koyup dünyanın çeşitli yerlerinden gelenlere vermesine tanık olmadı." denildi.

"İngiltere nasıl kendine ait olmayan toprakları vaat edebiliyor ya da bağışlayabiliyor?" ifadesine yer verilen açıklamada, bunun uluslararası insan hakları kanunlarına, teamüllerine ve prensiplerine açıkça meydan okuma olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca İsrail'e işaret edilerek, "Balfour Deklarasyonu, dünyanın en garip ülkesini kurdu." denildi.

İngiltere Başbakanı May, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda gerçekleştirilen "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100'üncü yılını gururla kutlayacağız." demişti.


Yorumlar