Arap Birliği: Libya için 'siyasi çözüm' bulunsun

Libya'da yaşananlara uzun süredir sessiz kalan Arap Birliği, Türkiye'nin ülkeye asker gönderme kararının ardından harekete geçti. Olağanüstü toplanan Arap Birliği, Libya için 'siyasi çözüm' bulunması kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Arap Birliği: Libya için 'siyasi çözüm' bulunsun

Türkiye ile Libya arasında varılan askeri işbirliği anlaşmasının ardından harekete geçen Mısır yönetimi Arap Birliğini olağanüstü toplantıya çağırdı.

Daimi temsilciler seviyesinde toplanan Arap Birliği uzun süre sessiz kaldıkları Libya ile ilgili "Siyasi çözüm" bulunsun kararı aldı.

Libya'da darbeci Hafter'i destekleyen Arap ülkelerinin çağrısıyla toplanan Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türk askerinin bölgeye gitmesi yabancı müdahalesi olarak adlandırıldı.

Mısır, BAE ve Suudi Arabistan gibi Hafter destekçisi ülkelerin organize ettiği toplantıda "Libya topraklarının birlik ve bütünlüğünün korunması, yabancı müdahalenin reddedilmesi, Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması çerçevesinde krize siyasi çözüm bulunması" gibi kararlar alındı.

Libya’daki krizin çözümü için uluslararası girişimlere destek verilmesinin önemine işaret edilen toplantıda alınan diğer kararların ise komşu ülkelerin Libya’daki çözüme ortak olması, askeri çatışmaların durdurulması ve terörist unsurlarla mücadele edilmesi olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Arap Birliğinin, Dışişleri Bakanları seviyesinde toplantı yapmayacağı ifade edildi.

Dışişleri Bakanları seviyesinde toplanılmaması ise bugünkü toplantının önemsiz olduğu şeklinde yorumlandı.

Arap Birliği, kritik konularda genellikle önce daimi temsilciler seviyesinde bir gün sonra ise Dışişleri Bakanları seviyesinde toplanıyor.

TÜRKİYE'DEN TOPLANTI İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA: NOT EDİYORUZ

Arap Birliği'nin düzenlediği toplantı ile ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan "Arap Ligi Konseyi’nin Daimi Temsilciler düzeyinde bugün (31 Aralık) gerçekleştirilen Libya konulu olağanüstü toplantısı sonunda yayınlanan bildiride 2015 tarihli Libya Siyasi Anlaşmasına (Suheyrat Anlaşması) atıfta bulunulmuş olmasını ve Libya’da istikrarın sağlanmasının tek yolunun siyasi çözüm olduğunun vurgulanmasını not ediyoruz." denildi.

Yorumlar