Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu'l Gayt İtalya'da

- İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, Genel Sekreter Ebu'l Gayt ile bir araya geldi - Alfano: - "Biz İtalya olarak Katar krizinin, Kuveyt’in ara buluculuğunda KİK bünyesinde çözülmesini destekliyoruz" - Gayt: - "Durum kritik. Çözüm için zaman gerekiyor" - "Eğer taraf ülkeler talep ederlerse biz Arap Birliği olarak sorumluluk yüklenmeye hazırız ancak şu an için öyle bir talep yok"

Google Haberlere Abone ol
Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu'l Gayt İtalya'da

ROMA (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizle ilgili, "Biz İtalya olarak Katar krizinin, Kuveyt’in ara buluculuğunda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) bünyesinde çözülmesini destekliyoruz." dedi.

Alfano, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu'l Gayt ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Görüşmede, bazı Arap ülkeleri ile Katar arasında yaşanan kriz, Libya'daki durum ve birçok uluslararası konunun ele alındığını belirten Alfano, Katar'ın 13 maddelik talep listesine yönelik cevabını teslim etmesi hakkında, "Taleplere ilişkin sonuç olumsuz oldu diye ara buluculuk girişimine başarısız oldu diyemeyiz. Bu sorun, mantıklı bir zaman çerçevesinden bakıldığında hızlı bir çözüm içermiyor. Çok kısa sürede ya da haftalarda ulaşılan çözüm yok." diye konuştu.

İtalya’nın krizin başından bu yana taraflarla sıkı şekilde görüştüğünü ifade eden Alfano, "Biz İtalya olarak Katar krizinin, Kuveyt’in ara buluculuğunda KİK bünyesinde çözülmesini destekliyoruz. Muhatap ülkeler arasında diyaloğu geliştirmeye yönelik adımlar atmaktayız." ifadelerini kullandı.

Konuğu Ebu'l Gayt ile Libya krizini ve düzensiz göç akışını da görüştüklerini kaydeden Alfano, düzensiz göç konusunda perşembe günü bir bakanlar konferansı düzenleyecekleri bilgisini de paylaştı.

Alfano, "Düzensiz göç akışının azaltılması için sadece Libya ile değil, Nijer’den Libya’ya olan geçişler için bu ülkeyle de temas halindeyiz." dedi.

Bakan Alfano, düzensiz göç akınına ilişkin Avrupa’daki diğer ülkelere, Avrupa Birliği (AB) kararları ve önceden üzerinde mutabık kalınan anlaşmalara uymaları çağrısında bulundu.

- "Sorumluluk yüklenmeye hazırız"

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu'l Gayt da Katar krizine ilişkin, "Durum kritik. Çözüm için zaman gerekiyor." şeklinde konuştu.

Krizde ara buluculuk rolüne ilişkin de Ebu'l Gayt, "Eğer taraf ülkeler talep ederlerse biz Arap Birliği olarak sorumluluk yüklenmeye hazırız ancak şu an için öyle bir talep yok." dedi.

Ebu'l Gayt, krizin sona erdirilmesi için Doha yönetiminden talep edilen 13 maddelik talep listesinin kamuyla paylaşılmasını da eleştirerek, "Bunun doğru bir yaklaşım olduğu kanaatinde değilim. Büyük gizlilik içinde çalışmalılar." ifadesini kullandı.

Libya’daki krizle ilgili AB ve Afrika Birliği gibi muadil kurumlarla eş güdümlü çalıştıklarını kaydeden Ebu'l Gayt, "Bunu çözmek için tarafları yakınlaştırmalı. Samimi bir diyalog etrafında toplamak gerek. Komşu ülkeler, Tunus, Cezayir, Libya ve güneydekiler de aynı şekilde kararlı olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar