Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara tepkiler

- Türkiye'de eğitim gören Arakanlı öğrenciler, ülkelerinde Müslümanlara yönelik katliama tepki gösterdi - Arakanlı öğrenci Tarık: - "Nerede bir insan görseler öldürüyorlar, yakıyorlar. Kızlara tecavüz ediyorlar. Son bir haftada 2-3 bin insan öldü. Yasak olmasına rağmen 20 bine yakın Arakanlı Bangladeş'e geçti" - Arakanlı öğrenci Ayaz: - "Benim köyüm de yakılmaya başlandı. Annem ve kardeşlerim de başka bir yere göç etmek zorunda kaldı. Evli olan bir ablam ise saldırıdan son anda kurtularak farklı bir köye gitti"

Google Haberlere Abone ol
Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara tepkiler

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de eğitim gören Arakanlı öğrenciler, ülkeleri Myanmar'da Müslümanlara yönelik katliama tepki gösterdi.

Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği'nce, dernek merkezinde, Myanmar'da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan eyaletindeki katliama ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıya, farklı ülkelerden gelerek Türkiye'de eğitim gören öğrenciler katıldı.

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden bu sene mezun olan Arakanlı Ömer Tarık, bölgede 75 yıldan beri zulüm altında olduklarını belirtti.

Tarık, 1991, 2016'dan sonra en fazla katliamın bu sene yaşandığını dile getirerek, "Myanmar devleti Müslümanları yok etmeye çalışıyor. 29 Temmuz'da, 'Birkaç budist kayboldu.' diye Müslümanları suçladılar. Bunun üzerine ise askerler köyleri yakmaya başlayıp, orada yaşayanların bölgeyi terk etmesini istedi." dedi.

Myanmar ordusu ve bölgedeki Budist çetelerin Arakan halkının yaşadığı köyleri istila ettiğini aktaran Tarık, "Nerede bir insan görseler öldürüyorlar, yakıyorlar. Kızlara tecavüz ediyorlar. Son bir haftada 2-3 bin insan öldü. Yasak olmasına rağmen ise 20 bine yakın Arakanlı Bangladeş'e geçti." ifadelerini kullandı.

Saldırıların ardından evlerini kaybeden insanların önemli bir kısmının açık alanlarda ya da barınaklarda yaşadığını anlatan Tarık, şöyle devam etti:

"Bizim köy de saldırıya uğrayan köylerden biri. Köyümüzde de kuzenim öldürüldü. Diğer köylüler ise kaçmak zorunda kaldı. Ailem ile telefon yasak olduğu için görüşemiyorum. Orada bir ailede 5 kişi varsa kaçmak zorunda kaldıklarında kimse diğerlerinin nereye gittiğini bilmiyor."


- "Ablam saldırıdan son anda kurtuldu"

Uluslararası Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi Arakanlı Muhammed Ayaz ise ailesinin Arakan'da olduğunu belirtti.

Müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinin yer altı ve yer üstü kaynaklarının zengin olmasından ötürü saldırı altında olduğunu vurgulayan Ayaz, "Babam bir yere tedavi olmaya gitti ama geri gelemedi. Kaldığı yerin etrafındaki köyler yakıldı. O da eve gelemedi. Benim köyüm de yakılmaya başlandı. Annem ve kardeşlerim de başka bir yere göç etmek zorunda kaldı. Evli olan bir ablam ise saldırıdan son anda kurutularak farklı bir köye gitti." ifadelerini kullandı.


Yorumlar