Arakan'daki şiddet olayları

- BM eski Genel Sekreteri ve Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Annan ve komisyon üyeleri, Arakan'da bazı köyleri ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Arakan'daki şiddet olayları

YANGON (AA) - Myanmar'a Rohingyalara (Arakanlı Müslüman) karşı işlenen insan hakları ihlallerini araştırmak üzere gelen Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri ve Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ve komisyon üyeleri, Arakan eyaletinin kuzeyinde yer alan köyleri ziyaret etti.

Arakan eyalet yönetiminin sözcüsü Min Aung yaptığı açıklamada, komisyon üyelerinin bugün Maugdaw ve Buthidaung'da yer alan köylerde yerlerinden olmuş kişileri ziyaret ettiğini ifade etti.

Arakan eyaletinde Rohingyalara karşı işlenen insan hakları ihlallerini araştırmak üzere eyaletin başkenti Sittwe'ye dün gelen komisyon üyeleri, yüzlerce radikal milliyetçi Budist tarafından protesto edilmişti.

Sittwe civarındaki kampları ziyaret edecek komisyon üyelerinin, son altı haftada bölgede yüzlerce kişinin ölümünü derinlemesine incelemek amacıyla Arakan Budist ve Müslüman toplumlarının temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor. Öte yandan radikal milliyetçi Budist gruplar, komisyon ile görüşmeyi, komisyon üyelerinin ülkede Arakanlı Müslümanların varlığını meşrulaştırdığı gerekçesiyle reddetti.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.






Yorumlar