APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar?

APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar, APP plaka ile yakalanan sürücülere ne ceza kesiliyor?

Google Haberlere Abone ol
APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar?

APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar, Türkiye'de APP plaka kullanımı yasak mı, trafik cezası kesiliyor mu, kesiliyorsa ne kadardır soruları bazı sürücüler tarafından zaman zaman merakla soruluyor. 

Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde trafiğe çıkan bütün araçların belli standartları taşımaları gerekiyor. Bu standartlar içerisinde araçların plakalarının renki, boyutu, stilleri, yazı şekilleri ve boyutları, plakanın asılacağı yer dahil birçok ince detayı da kapsıyor. 

APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar?
APP Plaka neden yasak, cezası ne kadar?

 

Yeni araç alan bazı sürücüler, araçlarını daha çekici kılmak adına bazı modikasyonlar yapmak isteyebilir. Bazen araçlarını baştan aşağı değiştirenler de olabiliyor. 

Yapılan modifikasyonlardan biri de araçların plakalarında müdaheledir. 

Sürücüler tarafından araç estetiğinin bir parçası olarak da görülen bu metal levhalar APP plaka uygulamasıyla değiştirilebiliyor. APP plakayla ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Araçların ön ve arka tamponlarına monte edilen plakalar sayı ve harflerden oluşan karakterler içeriyor. Gerek duyulması halinde yetkililer tarafından araç ve araç sahibiyle ilgili bilgilere ulaşmak için kullanılıyor. 

Plakaların taşıdığı önem bununla sınırlı değil. Modifiye tutkunları başta olmak üzere araç estetiğine önem veren sürücüler en ufak ayrıntıyı değerlendirmekten kaçınmıyor. Öyle ki plakalar dahi otomobillerin dış görünümünü iyileştiren birer unsur haline gelebiliyor. Söz konusu modifiye ve plakalar olunca akla gelen ilk seçeneklerden birini de APP plakalar oluşturuyor. 

APP plaka Avrupa Press Plaka olarak da bilinen bu uygulama daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanılmasını içeriyor. Yazı karakterleri büyüdüğü için aralarındaki boşluklar azalarak daha dikkat çekici bir görünüm kazanıyor. 

APP plaka modelleri görünüm itibariyle çoğu sürücünün ilgisini çekmeyi başarıyor. Daha keskin hatlara sahip yazı stilleri özellikle agresif dış tasarıma sahip araçlarda görsel iyileştirmeye katkı sunuyor. 

Tabii, plakalar üzerinde bu gibi değişiklikler yapmadan önce iki kere düşünmekte fayda var. Çünkü plaka üzerinde değişiklik yapmak kusurlu bir davranış olarak kabul ediliyor. APP plaka yasak mı diye merak ediyorsanız standart dışı niteliklere sahip bu uygulamanın idari para cezasıyla sonuçlanabileceğini bilmeniz gerekiyor.

Yasalarca belirlenmiş plaka kullanımının dışına çıkan her türlü uygulama cezai işleme tabi tutuluyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre kurallara aykırı plaka kullanan sürücülere 2021 yılı itibariyle 505 TL idari para cezası kesiliyor. Ceza işleminin ardından orijinal haline döndürülmesi için 7 gün süre veriliyor. Bu süre zarfında plakasını uygun duruma getirmeyenler hakkında ise 1034 TL idari para cezası uygulanıp düzeltilene kadar araç trafikten menediliyor. 

Plaka cezaları yalnızca APP plaka kullanımıyla gerçekleşmiyor. Levhanın yanlış yere monte edilmesi durumunda 122 TL, plakasız araç kullanımında 2270 TL ve sahte plaka kullananlar içinse 6687 TL para cezasıyla birlikte adli işlem uygulanıyor.

MÜHÜRLÜ OLMASI BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

APP plakalar yetkilendirilmiş kurumlar tarafından hazırlanmadığı için genellikle mühür ve hologram gibi yasal olduğunu belirten baskılar kullanılmıyor. Buna rağmen yasal engellere takılmamak için mühürlü APP plaka gibi uygulamalar yapıldığını da belirtmek gerekiyor. Mühürlü APP plakalardaki cemiyet mühürleri Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı kuruluşlar tarafından basılmadığı için resmi bir nitelik taşımıyor. Sonuç olarak APP plaka kullanımı mühürlü olsa dahi para cezasına tabi olabiliyor.


 

Yorumlar