AP milletvekillerinin tutukluluk süreleri uzadı

Belçika'da yolsuzlukla suçlanan AP milletvekillerinin tutukluluk süreleri uzatıldı

Google Haberlere Abone ol
AP milletvekillerinin tutukluluk süreleri uzadı

Belçika'da yürütülen yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında tutuklanan 2 Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilinin tutukluluk süreleri uzatıldı.

Brüksel savcılığından yapılan açıklamaya göre, AP'nin eski başkan yardımcılarından Yunan milletvekili Eva Kaili ile Belçikalı milletvekili Marc Tarabella, tutukluluklarına itiraz etti.

İtirazı görüşen Brüksel mahkemesi, iki milletvekilinin itirazını reddetti. Mahkeme, Kaili'nin tutukluluk süresinin 2 ay, Tarabella'nın tutukluluk süresinin de 1 ay uzatılmasını kararlaştırdı.

Kaili ve Tarabella'nın avukatları, müvekkillerinin masum olduğunu savunuyor.

Belçikalı makamların yürüttüğü soruşturmada bazı milletvekilleriyle AP çalışanları, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bazı ülkelerden rüşvet almakla suçlanıyor.

Soruşturma kapsamında Aralık 2022'de çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon avro nakit ele geçirilmiş ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilerin AP Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, AP'de asistan olarak çalışan Kaili'nin erkek arkadaşı Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı. Figa-Talamanca ve Giorgi daha sonra serbest bırakıldı.

Panzeri'nin itirafçı olması ve AP'nin İtalyan milletvekili Andrea Cozzolino ile Belçikalı milletvekili Marc Tarabella'nın da rüşvet aldığını söylemesiyle bu kişilerin dokunulmazlıkları kaldırıldı ve 2 vekil şubat ayında tutuklandı.

Belçika'daki soruşturmada tutuklanan kişiler, AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere bir Körfez ülkesinden rüşvet almakla suçlanıyor. Konuyla ilgili haberlerde adı geçen Katar ve Fas iddiaları reddediyor.

Yorumlar