ANTİFA nedir ne zaman kim tarafından kuruldu?

ANTİFA nedir ne zaman ve kim tarafından nerede kuruldu? Son günlerde ABD'de giderek şiddet eylemlerinin çığırından çıktığı eylemlerde öne çıkan örgüt adı ANTİFA oldu. Türkiye bu örgütün adını Suriye'nin kuzeyindeki teröristlere yardım eden Amerikalılardan hatırlıyor.

Google Haberlere Abone ol
ANTİFA nedir ne zaman kim tarafından kuruldu?

ABD'de siyahi bir gencin ölümünden sonra başlayan sokak gösterilerinde öne çıkan örgüt ismi ANTİFA oldu. Şehirleri yakıp yıkan protesto göstericilerinin başını çekenlerin ANTİFA örgütünün mensubu olduğu belirtiliyor. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump bu örgütü terörist örgütler listesine ekleyeceklerini açıkladı. Peki, nedir bu ANTİFA, ne zaman kim tarafından nerede ve ne nasıl kuruldu?

ABD'de siyahilere yönelik şiddet eylemlerine karşı başlayan protesto gösterileri halihazırda aşırı sağcılar ile aşırı solcuların savaşına dönüşmüş durumda. ABD Başkanı Trump'ın çok da tepki göstermediği, bazen de eylemlerine göz yumduğu aşırı sağcıların protesto gösterilerine katılan aşırı solculara karşı eylemleri de dikkatlerden kaçmıyor. Ancak ABD'de şu anda en çok konuşulan konulardan birisi aşırı sağcılardan ziyade aşırı solcuların ülkeye verebileceği zarar oldu. 

ANTİFA Anti Faşist ifadesinin kısaltılmış halidir. 1932 yılında Almanya'da NeoNazilere karşı kurulan sol bir örgüttür. Almanya'daki hareket 1932 yılında, hızla yükselen Nazi partisine karşı koyacak aşırı solcu militan bir grup oluşturmak üzere kuruldu. Hitler'in parlamentonun kontrolünü sağlaması üzerine 1933 yılında dağıldı ve Berlin Duvarı'nın çökmesinden sonra 1980'lerde neo-Nazilere yanıt olarak yeniden ortaya çıktı.

Örgütün kuruluş amacı ırkçılık, cinsiyetçilik gibi kavramlara karşı çıkmak olarak biliniyor. Ancak isimlerinin işaret ettiği gibi, Antifa daha çok sol politikaları desteklemek yerine aşırı sağcı ideolojiyle mücadele etmek üzerine kurulu. Ana akım solun tersine, seçimleri kazanmak veya yeni kanunların yürürlüğe konması için geleneksel araçlarla güç kazanmanın peşinde değiller. Antifa, hükümete de kapitalist sisteme de karşı. Yöntemleri ise sıklıkla anaakım sol hareketlerden ziyade anarşistlerle bağdaştırılıyor.

BBC'de yer alan habere göre Antifa mala zarar verme ve bazen fiziksel şiddet olmak üzere militanca protesto yöntemlerine yönelebiliyor. Aşırı sağ gibi, dünya çapındaki Antifa üyeleri farklı grupların bileşiminden oluşuyor, ancak en aktif olan gruplar ABD, İngiltere ve Almanya'da bulunuyor.

Başkan Trump'ın seçilmesi, Black Lives Matter (Siyahların Yaşamları Değerlidir) hareketi ve farklı anarşist gruplar ile ilişkili olan Antifa hareketi için bir mihenktaşı niteliğinde gibi görünüyor. Anti-faşist ve anarşist, 'It's going down' (Çöküyor) isimli haber sitesini yönetenlerden James Anderson'a göre, Trump'ın seçilmesinden bu yana siteye ilgi arttı. 2015'te günde 300 kez tıklanan internet sitesi, bugün 10 ila 20 bin arasından tıklanıyor.

Charlottesville'de Cumartesi günü meydana gelen olaylardan sonraysa, sitenin Twitter hesabı 2 bin yeni takipçi kazandı. Trump'ın seçilmesinden bu yana ilgi artmış olabilir. Ancak Antifa'nın kaç aktif üyesinin olduğunu bulmak imkansız. Aşırı sağcılar gibi, Antifa'nın bileşenleri de sıkı bir örgüttsel yapıyla birbirine bağlı değil. Reddit'in yanı sıra Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağları üzerinden organize oluyorlar.

Antifa, sağ eğilimli internet siteleri ve muhafazakâr kişiler arasında popüler bir konu haline gelmiş durumda. Amerikalı, muhafazakâr blogg yazarı ve yorumcu Erick Erickson, "Antifa ve beyazların üstünlüğünü savunanlar aynı paranın iki yüzü gibiler. Charlottesville'de hayatını kaybeden kişi, bir neo-Nazi yüzünden öldü ancak Antifa yüzünden de onlarca kişi kanlar içinde kaldı" diyor.

Öte yandan, Trump'ın Antifa'yı terör örgütü ilan etmesi için 'change.org' isimli internet sitesinde açılan imza kampanyasına 100.000 fazla kişi destek verdi. Antifa anaakım medyada daha az yer alsa da bu durum, yakın zamanda değişebilir. Anderson'a göre, Charlottesville'de hafta sonu meydana gelen olaylar, Antifa'nın algılanma biçiminde büyük bir değişiklik yaratabilir.

Yorumlar