Annesinin uykusu bölünmesin diye alarmlı yorgan yaptı

- Daha önce brusella hastası annesinin peynir yiyebilmesi için evde peynir yapımını sağlayan düzenek hazırlayan ortaokul öğrencisi, bu kez de geceleri 5 yaşındaki oğlunun üzerinin açılıp açmadığını kontrol eden ve sürekli uykusu bölünen annesi için alarmlı yorgan geliştirdi - Haftada 2 gün Sivas Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören Cemre Şahin: - "Kardeşim uyurken üzeri açılınca annemin odasında hem ışık yanacak hem alarm çalacak. Annem de uyanıp kardeşimin üzerini örtebilecek"

Google Haberlere Abone ol
Annesinin uykusu bölünmesin diye alarmlı yorgan yaptı

SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Sivas'ta, ortaokul öğrencisi Cemre Şahin, geceleri küçük kardeşinin üzerinin açılıp açmadığını kontrol eden ve sürekli uykusu bölünen annesi için alarmlı yorgan geliştirdi.

Daha önce Dışarıdan alınan süt ve süt ürünlerini yedikten sonra rahatsızlanan brusella hastası annesi Samiye için evde peynir yapabildiği bir düzenek yapan ve bu düzenekle 5. Ulusal Çocuk Kongresine gitmeye hak kazanan Mevlana Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Şahin, yine annesi için başka bir projeye imza attı.

Ailenin iki çocuğundan bir olan Cemre, 5 yaşındaki kardeşi Yunus Emre'nin geceleri üzerinin açılıp açmadığını kontrol etmek amacıyla sürekli uykusu bölünen ve gece uyanamayacağı korkusuyla bazı ilaçlarını içmeyen annesi için alarmlı yorgan yaptı.

Cemre, kardeşinin yorganına mıknatıs ve yatağına elektrik sistemi yerleştirdi. Yunus Emre üzerini açtığında birbirinden uzaklaşan yorgandaki mıknatıs ve yataktaki elektrikli mekanizma, anne Samiye'nin odasına kurulan ışıklı ve sesli alarm sisteminin devreye girmesini sağlıyor.

Kızı Cemre'nin kurduğu sistem sayesinde sürekli uyanmak zorunda kalmayan anne, hem ilaçlarını almaya hem de düzenli uyumaya başladı.

- "Uyanabilmek için bazı ilaçlarını almıyordu"

Haftada 2 gün Sivas Bilim ve Sanat Merkezinde de eğitim gören Cemre Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin uyurken sık sık üzerini açtığını ve annesinin de gece uyanabilmek için ilaçlarını almadığını söyledi.

Bu duruma çok üzüldüğünü belirten Şahin, "Gece kardeşim 5-6 kez uyanıyor ve üzerini açıyordu. Annem de bazen geceleri hiç yatmıyor, durmadan kalkıp kardeşimi kontrol etmek zorunda kalıyordu. Kolay uyanabilmek için de alması gereken bazı ilaçlarını almıyordu. İlaçlarını alamadığında da uykusuz, yorgun ve halsiz oluyordu. Bu da bizi olumsuz etkiliyordu." diye konuştu.

- 30 liraya mal oldu

Şahin, annesi için yorgan ile yatağa monteli alarm sistemi yapmayı düşündüğünü, öğretmenleriyle görüştükten sonra proje için kablo, alarm düzeneği, beşik, yatak, yorgan ve mıknatıs aldığını anlattı.

Projenin yaklaşık 30 liraya mal olduğunu ve her evde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getiren Şahin, "Annem artık ilaçlarını alabilecek. Annem için faydalı bir proje yaptım. Annem de çok sevindi, artık gece rahat rahat uyuyabilecek. Bu mekanizma sayesinde annem geceleri sürekli kalkıp kardeşimin üzerini açıp açmadığını kontrol etmek zorunda kalmayacak. Kardeşim uyurken üzeri açılınca annemin odasında hem ışık yanacak hem alarm çalacak. Annem de uyanıp kardeşimin üzerini örtebilecek." dedi.

Şahin, projenin patentini alıp geliştirmeyi düşündüğünü kaydetti.

Yorumlar