Ankara'da enerji verimliliği sempozyumu

- AB Türkiye Delegasyonu Ataşesi Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Zampetti: - "Türkiye'deki elektrik sisteminin Avrupa'daki iletim sistemleri operatörleriyle birleştirilmesi ve uyumlu hale getirilmiş olması, Türkiye'nin son dönemde enerji alanında yaptığı anlamlı reformların güzel bir örneği" - "Avrupa, enerji verimliliğini yüzde 20 oranında artırmaya ve bunu 2020 senesine kadar tamamlamaya karar verdi. Bu çok önemli bir hedef ve bütün üye ülkelerden gelecek katkıya ihtiyaç var" - "AB olarak Türkiye'de enerji verimliliği alanındaki projeleri önümüzdeki yıllarda 50 milyon avroluk bir bütçe ile desteklemeyi hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Ankara'da enerji verimliliği sempozyumu

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Ataşesi Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Laura Zampetti, "Türkiye'deki elektrik sisteminin Avrupa'daki iletim sistemleri operatörleriyle birleştirilmesi, uyumlaştırılmasının sağlanması, Türkiye'nin son dönemde enerji alanında yaptığı anlamlı reformların güzel bir örneği." değerlendirmesinde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AB iş birliğinde Ankara'daki Anadolu DownTown Hotel'de "Uluslararası Binalarda Enerji Verimliliği Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyuma, AB Türkiye Delegasyonu Ataşesi Ticaret ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Laura Zampetti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Zampetti, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve AB'nin enerji verimliliği politikalarına değinerek, "Avrupa, enerji verimliliğini yüzde 20 oranında artırmaya ve bunu 2020 yılına kadar tamamlamaya karar verdi. Bu çok önemli bir hedef ve bütün üye ülkelerden gelecek katkıya ihtiyaç var." dedi.

Avrupa'da nihai enerji tüketiminin 2005-2014 yılları arasında büyük bir düşüş göstermesine rağmen, henüz 2020 hedefine ulaşılamadığını kaydeden Zampetti, enerji tüketiminin, temiz enerji geçişi hedefinin çok önemli bir parçası ve AB Komisyonunun da öncelikli konuları arasında olduğunu söyledi. Zampetti, enerji tasarrufunu gerçekleştirebilmenin ekonomik büyümeyi, yatırımları ve istihdamı da artıran önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Laura Zampetti, temiz enerji politikasının bütün AB ülkelerinde uygulanabilmesinde enerji verimliliğinin kilit bir faktör olduğunu ifade ederek, üye ülkelerde uygulanacak enerji verimliliği paketinin gaz ithalatında yüzde 12 oranında azalmaya ve yılda 8,3 milyon avroluk tasarrufa katkı sağlayacağını bildirdi.

Zampetti, projelerin uygulanmasında paydaşların sayısının çok fazla olması sebebiyle koordinasyon problemlerinin yaşandığını belirterek, kurumsal yapının güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Projelerle ilgili bakanlıklar arasındaki iş birliğini sağlamak amacıyla kurumlar arası koordinasyonu üstelenecek özel bir ajansın da kurulması gerektiğinin altını çizen Zampetti, birçok AB ülkesinde de benzer ajansların bu tür sorunları çözmek için kurulduğunu anlattı.

Türkiye'de enerji verimliliğini ölçmek için yetkililerin çalışmalara başladığını belirten Zampetti, yapılan enerji denetimlerinin artırılmasının da önemli olduğunu kaydetti. AB'nin finansal desteği ile hazırlanan "Enerji Verimliliği Eylem Planı"nın henüz uygulamaya geçmediğine dikkati çeken Zampetti, bu planın hayata geçmesiyle devam etmekte olan çabalara büyük destek sağlayacağını vurguladı.

Türkiye'nin AB'ye katılım öncesi sürecinde enerji alanında birlikten 2001'den bu yana ekonomik destek aldığını vurgulayan Zampetti, enerji sektörüne sağlanan bu kaynak ile Türkiye'nin AB müktesebatıyla uyumlu, sürdürülebilir enerji stratejisiyle paralel ve verimli yenilenebilir enerji politikalarına katkı sağlayacağını ifade etti.

Zampetti, "Türkiye'deki elektrik sisteminin Avrupa'daki iletim sistemleri operatörleriyle birleştirilmesi ve uyumlu hale getirilmiş olması Türkiye'nin son dönemde enerji alanında yaptığı anlamlı reformların güzel bir örneği." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol Boru Hattı İş Birliği, Türkiye Elektrik İletim'in (TEİAŞ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün bu süreçte katkılarının büyük olduğunu dile getiren Zampetti, "AB olarak Türkiye'deki enerji verimliliği alanındaki projeleri önümüzdeki yıllarda 50 milyon avroluk bir bütçe ile desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"Binalarda Enerji Verimliliğini Artırma Sempozyumu"nun aynı isimle gerçekleştirilen proje kapsamında düzenlendiğini bildiren Zampetti, yapılan çalışmalar sonucunda enerji verimliliğini sağlamayı amaçlayan projenin hedefine ulaştığını vurguladı.

Yorumlar