Ankara-Niğde Otoyolu temel atma töreni

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: - "Avrasya Tüneli'ni yaparak, ülke olarak geçen sene 1,2 milyar lira değerinde tasarruf elde etmişiz" - "Ülkenin kalkınması, sanayi ve endüstrisinin büyümesinin olmazsa olmazı olarak gördüğümüz ulaştırma altyapı projelerini, sadece yoldan geçen araçları hesaba katarak 'ekonomiktir veya değildir' diye yorumlarsak en büyük hatayı burada yapmış oluruz"

Google Haberlere Abone ol
Ankara-Niğde Otoyolu temel atma töreni

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli ile geçen sene 1 milyar 200 milyon lira tasarruf elde edildiğini belirterek, "Ülkenin kalkınması, sanayi ve endüstrisinin büyümesinin olmazsa olmazı olarak gördüğümüz ulaştırma altyapı projelerini, sadece yoldan geçen araçları hesaba katarak 'ekonomiktir veya değildir' diye yorumlarsak en büyük hatayı burada yapmış oluruz." dedi.

Arslan, Ankara-Niğde Otoyolu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliği, Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatları ve yol göstericiliğiyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Otoyolun, bölgedeki illerin ulaşımını kolaylaştıracağına dikkati çeken Arslan, "Ülkenin kalkınması, sanayi ve endüstrisinin büyümesinin olmazsa olmazı olarak gördüğümüz ulaştırma altyapı projelerini, sadece yoldan geçen araçları hesaba katarak 'ekonomiktir veya değildir' diye yorumlarsak en büyük hatayı burada yapmış oluruz. Halbuki bu projeler insanımızın erişimini sağlıyor, hayatını kolaylaştırıyor. Güzergah üzerindeki sanayinin, endüstrinin büyümesini, böylece de istihdam sağlıyor, ekonomiye katma değer oluşturuyor." diye konuştu.

Son günlerde Avrasya Tüneli projesinin, polemik konusu haline getirildiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Avrasya Tüneli'ni yaparak, ülke olarak geçen sene 1 milyar 200 milyon lira değerinde tasarruf elde etmişiz. Zaman ve yakıt tasarrufu, karbondioksit salınımında azalma ile araçların bakım tutarından kaynaklı tasarruf, tam 1 milyar 200 milyon lira. Buna karşılık 2017 yılında garanti kapsamında ödediğimiz para, 123 milyon lira, onda biri ve emin olunuz ki inşallah bu yıl içinde en kötü ihtimalle önümüzdeki yıl garanti rakamlarına ulaşmış olacağız. Bir projeyi yaparken, sadece üzerinden geçen araçlara, o araçlardan elde ettiğimiz gelire değil ülke ekonomisine sağladığı toplam katma değere bakıyoruz.

Onun için lütfen büyük fotoğrafı görsünler, büyük fotoğrafın 80 milyonun yararına olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nden, Recep Tayyip Erdoğan'dan, Binali Yıldırım'dan, AK Parti'den medet uman dünyadaki mazlum ve mağdurların lehine olduğunu unutmasınlar. Dar çerçevede küçük hesaplarla bu büyük projeleri eleştirmeye kalkmasınlar."

Arslan, projenin bu aşamaya gelmesi ve inşaatın hızlıca ilerlemesi adına gayret eden herkese teşekkür etti ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

- Ankara-Niğde Otoyolu

Proje, Edirne'den başlayarak İstanbul üzerinden Güneydoğu'ya kadar uzanan otoyolun, kesintisiz sağlanmasında son bölümü teşkil ediyor. Yap-İşlet-Devret modeliyle başlanan çalışma, projelendirme, yapım, bakım, onarım ve işletme aşamalarını kapsıyor. Proje Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden başlıyor, Niğde Gölcük Kavşağı'nda tamamlanarak mevcut otoyola bağlanıyor.

Söz konusu proje kapsamında 277 kilometresi otoyol, 55 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 332 kilometre uzunluğundaki Ankara-Niğde Otoyolu'nun, Ankara ile Ahiboz arasındaki 30 kilometrelik kesimi 2x4 şeritli, Ahiboz-Gölcük arasındaki 247 kilometrelik kesimi 2x3 şeritli, bağlantı yolları ise 2x2 şeritli olacak. Proje bünyesinde 4 bin 595 metrelik 5 viyadük, bin 400 metrelik 28 köprü, 6 bin 800 metrelik 114 alt geçit, 27 bin metrelik 386 menfez, 5 servis ve park alanı, 2 bakım alanı ve 14 ücret toplama sistemi bulunacak.

Ankara-Niğde Otoyolu ile çoğunlukla ağır vasıta trafiğine hizmet eden yolda trafik güvenliğiyle can ve mal emniyetinin sağlanması, seyahat süresinin kısaltılması, bölge turizm ve sanayisinin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Yatırım maliyeti 4 milyar lira olan Ankara-Niğde Otoyolu'nun tamamlanmasıyla, ülkenin gelişimi ve kalkınmasına bağlı olarak her geçen gün artan trafik hacmi rahatlatılacak, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan, uluslararası öneme sahip ulaşım ağı hizmete sunulmuş olacak.

Yorumlar