ANKA-3 testleri başarıyla tamamladı

TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Anka-3'ün ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

Google Haberlere Abone ol
ANKA-3 testleri başarıyla tamamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Anka-3'ün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği duyuruldu. Bu uçuş, Türkiye'nin savunma kapasitesinde yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE UÇUŞ PERFORMANSI

Anka-3, Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı (İHA) olarak tanıtıldı. İlk uçuşunu 1 saat 10 dakika sürdüren Anka-3, 8 bin feet irtifaya ulaşarak, 150 knot hıza çıktı. Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRKUŞ temel eğitim uçağı ve ANKA insansız hava aracının eşlik ettiği bu uçuş, Anka-3'ün kabiliyetlerini sergileme açısından önemliydi.

ÇOK YÖNLÜ GÖREV KAPASİTESİ

Anka-3, keşif, gözetleme, istihbarat, taarruz, hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter ve İHA'larına karşı angajman, düşman radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme gibi çok yönlü görevleri yerine getirebilecek. Ayrıca, elektronik harp ve haberleşme rölesi gibi kritik operasyonlarda da aktif rol alabilecek.

GELİŞMİŞ MÜHİMMAT KAPASİTESİ

Anka-3 sistemi, gövde içinde ve kanat iç istasyonlarında toplam 1200 kilogramlık bir faydalı yük kapasitesine sahip. Bu kapasite, SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi mühimmatların entegrasyonunu mümkün kılıyor.

YÜKSEK TEKNİK ÖZELLİKLER

Uçağın maksimum seyir hızı 0,7 mach, irtifa tabanı ise 40 bin feet olarak belirlendi. 10 saat havada kalış süresiyle dikkat çeken Anka-3, Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli bir adım olarak görülüyor.

GENEL MÜDÜRÜN DEĞERLENDİRMESİ

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, uçuşa ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Anka-3'ün ülkenin savunma gücüne önemli bir katkı sağlayacağını ve gökyüzünde düşman tarafından görülmeyen ama düşmanını görebilen bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Yorumlar