Angelina Jolie adaletsizliğe isyan etti

Dünyanın Gazze'de yaşanan insanlık tarihinin en kanlı vahşetine sessiz kalmasına hatta bazı büyük devletlerin buna açık bir şekilde destek vermesine tepkiler her geçen gün artıyor. Hollywood yıldızı Angelina Jolie de bu haksızlığa ve adaletsizliğe isyan eden isimlerden biri oldu.

Google Haberlere Abone ol
Angelina Jolie adaletsizliğe isyan etti

ABD'li oyuncu Angelina Jolie, insan hakları ve adaletin dünyada eşit bir şekilde işlemediğine dair ciddi eleştirilerde bulundu. Yaklaşık 20 yıllık Birleşmiş Milletler (BM) tecrübesine dayanarak bu konudaki görüşlerini ifade eden Jolie, insan haklarının herkes için aynı olmadığını belirtti.

Jolie tarafından yapılan açıklamalarda, BM çatısı altında başladığı uluslararası çalışmalardan edindiği deneyimlere değinildi. İnsan haklarına dair ilk başta sahip olduğu pozitif görüşlerin, zamanla yaşanan olaylar neticesinde değiştiğini anlatan Jolie, hakların herkes için eşit olmadığını vurguladı.

İNSAN HAKLARI VE ADALETİN ÇELİŞKİSİ

Angelina Jolie, dünya genelinde adalet ve insan haklarının çelişkili bir şekilde işlediğine işaret etti. Bazı kişilerin işledikleri suçlardan dolayı hesap vermek zorunda kalırken, bazılarının bu tür yükümlülüklerden muaf tutulduğunu dile getirdi. Bu durumun, dünyanın karşılaştığı adaletsizliklerin bir göstergesi olduğunu belirtti.

GAZZE'DEKİ DURUMA DİKKAT ÇEKTİ

Jolie, Gazze'deki duruma özel bir vurgu yaptı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren ve bu bölgenin yaklaşık 20 yıldır açık bir hapishane olarak kaldığını belirten Jolie, Gazze'nin hızla toplu bir mezarlığa dönüştüğüne dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Gazze'de yaşanan insan hakları ihlallerine ve çocukların, ailelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

DÜNYA LİDERLERİNE ELEŞTİRİLER

Jolie'nin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, dünya liderlerini de eleştirdiği görüldü. İnsani ateşkes taleplerini reddeden ve BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına engel olan dünya liderlerinin, Gazze'deki suçlara ortak olduğunu ifade etti.

2001 YILINDAN BU YANA BM BÜNYESİNDE GÖNÜLLÜ

Angelina Jolie'nin Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkisi, özellikle BM'nin mülteci ajansı olan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile yakın bir iş birliği içinde olmasından kaynaklanmaktadır. Jolie, 2001 yılından itibaren UNHCR'nin İyi Niyet Elçisi olarak görev yapmış ve dünya çapında mültecilerin durumuna dikkat çekmek için çalışmalar yürütmüştür. Bu rolü kapsamında, mülteci kamplarını ziyaret etmiş, mültecilerin yaşadığı zorlukları ve ihtiyaçları dünya kamuoyuna aktarmak için çeşitli platformlarda konuşmalar yapmıştır.

2012 yılında ise Jolie, "Özel Temsilci" unvanıyla daha geniş bir rol üstlenmiş, bu pozisyonda mülteci krizlerine ve insani sorunlara daha derinlemesine odaklanmıştır. Bu görevi sırasında, mülteci sorunlarına uluslararası düzeyde dikkat çekmek ve çözüm bulunmasına katkıda bulunmak için birçok uluslararası toplantı ve konferansta yer almıştır.

Jolie'nin BM ile ilişkisi, sadece mülteci haklarına odaklanmakla kalmayıp, genel olarak insan hakları, cinsiyet eşitliği ve şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar gibi konularda da aktif rol almasını içermektedir. Bu çalışmaları, onun sadece bir film yıldızı olmanın ötesinde, küresel düzeyde etkili bir insan hakları savunucusu olarak tanınmasını sağlamıştır.

Yorumlar