Anayasa Mahkemesinin 55. kuruluş yıl dönümü

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, OHAL kapsamında çıkan kararnamelerle ilgili kendilerine başvuru yapanlara bir hatırlatmada bulunarak, "Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri dışında" dedi. Arslan, 55. Kuruluş Yıl Dönümü'nde yaptığı konuşmada, "16 Nisan'da yapılan halk oylamasında halkımız yüksek bir katılımla ve büyük bir demokratik olgunlukla sandığa gitmiştir. Halk oylamasının yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından başlı başına bir kazanımdır. Demokrasi en genel anlamda 'halkın halk tarafından halk için yönetimi' olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın en önemli unsuru, yönetimin öznesinin halk olmasıdır. Siyasi özne olarak halkın temel tercihlerini seçimler ve referandumlar yoluyla açıkladığı da herkesin malumudur" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesinin 55. kuruluş yıl dönümü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin yetkileri dışında kaldığı halde yapılan başvurularla ilgili 'uyarı' niteliğinde bir açıklama yaptı. Arsan, OHAL kapsamında çıkarılan kararnamelerle ilgili CHP tarafından yapılan başvurulara göndermede bulunarak, mahkemenin OHAL kararnamelerine bakma yetkisinin bulunmadığını, mahkemden yetkilerinin dışına çıkılmasının beklenmemesi gerektiğini ifad etti. 

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kuruluşunun 55. yıldönümü töreninde konuşma yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM'den anayasal sınırların dışına çıkmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Törende konuşma yapan AYM Başkanı Arslan'ın açıklamaları şu şekilde: "Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır. Olağanüstü yönetimlerin amacı, olağan döneme yeniden dönmenin sağlanmasıdır. Anayasal demokrasilerde yetki haritasını çizen kurucu iktidar, başka bir ifadeyle anayasa koyucudur. Yetki haritası ise anayasadır. Bir anlamda sınırların koruyuculuğunu yapmakla görevli olan Anayasa Mahkemesi'nden,  anayasal sınırların dışına çıkması beklenmemelidir."

"Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerinin düzenlendiği, anayasanın 148. maddesinde OHAL'de çıkarılan KHK'ların, anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamayacağı açık bir şekilde ifade edilmektedir. Mahkememiz de bu açık anayasal hükmü dikkate alara OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar vermiştir. Darbe teşebbüsü mahkememizi de etkilemiştir. Bireysel başvuru sayısı 15 Temmuz sonrası ciddi şekilde artmıştır.  OHAL döneminde bireysel başvuru incelemesinin nasıl yapılabileceğine dair teknik ve hukuki çalışmaya aylar öncesinden başlanmıştır. Bu çalışma tamamlanmak üzeredir."

"OHAL kapsamında iki grup başvuru olduğunu söyleyebilirim. Birincisi; OHAL KHK'ları ile yapılan işlemlere ilişkin başvurulardır. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu'na başvuru imkanının tanınması ve komisyon kararlarına karşı yargı yolunun açık tutulması önemli bir gelişmedir. İkincisi; doğrudan OHAL KHK'ları ile yapılmayan işlemlere karşı da başvurular yapılmaktadır. Bunlar da tutuklamalara yönelik başvurulardır. Başvuruların makul bir şekilde karara bağlanması gerekmektedir. Mahkememiz 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dönemde de işleyişini kesintisiz sürdürmüştür."

Yorumlar