ANALİZ - Avrupa'nın "stres testi" bankaların "stresini" alamadı

- Avrupa bankacılık sektörü, küresel ekonominin zayıflaması, İngiltere'nin Brexit kararı ve Avrupa Bankacılık Otoritesinin (EBA) son stres testini açıklamasının ardından yaşanan dalgalanma nedeniyle zor günler geçiriyor - Stres testinin sonuçları, Avrupa bankalarının kriz durumunda yeterli sermaye bulundurabileceğine işaret etse de, yatırımcıların Avrupa bankalarının geleceği ve stres testinin yeterliliği konusundaki kaygılarını azaltmadı - EBA’nın stres testi, Avrupa'daki bankaların gerçek durumunu göstermek için değil, sorunların göründüğü kadar kötü olmadığını açıklamak açısından güven vermek için tasarlandığı gerekçesiyle eleştiriliyor

Google Haberlere Abone ol
ANALİZ - Avrupa'nın "stres testi" bankaların "stresini" alamadı

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa’da bankaların kriz durumlarında dayanıklılığını ölçen stres testinin sonuçları, Avrupa bankalarının kriz durumunda yeterli sermaye bulundurabileceğine işaret etmesine karşın, yatırımcıların bankaların geleceği ve stres testinin yeterliliği konusundaki kaygılarını ortadan kaldıramadı.

Geçen yılın başlarında Avrupa'da yatırımcılar açısından ekonomik büyüme ve enflasyonun hedeflenen seviyeye geleceği gibi beklentiler nedeniyle en güvenilir yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen Avrupa bankacılık sektöründe sular durulmuyor.

Avrupa bankacılık sektörü, küresel ekonominin zayıflaması, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı ve Avrupa Bankacılık Otoristesi’nin (EBA) son stres testini açıklamasının ardından yaşanan dalgalanma nedeniyle zor günler geçiriyor.

AB'deki bankacılık sektörü varlıklarının yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden 51 bankaya uygulanan ve banka bilançolarını güçlendirmeyi, şeffaflığı artırmayı ve güven oluşturmayı amaçlayan stres testi, Avrupa bankacılık sektörünün direncinin 2014 yılına kıyasla güçlendiğine işaret etti.


- En kötü performansı İtalyan "Monte dei Paschi di Siena" bankası gösterdi


İtalyan bankası "Monte dei Paschi di Siena", Avusturya bankası "Raiffeisen" ve İspanyol bankası "Banco Popular" stres testinde en kötü performansı sergileyen bankalar oldu. Alman "Deutsche Bank" ve "Commerzbank" da stres testinde en kötü performans sergileyen 12 banka arasında yer aldı.

EBA stres testi uygulanan 51 bankadan 37'si doğrudan Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından denetleniyor. ECB Denetleme Kurulu Başkanı Daniele Nouy, konuya ilişkin açıklamasında, EBA stres testi sonuçlarının bankacılık sektörünün mevcut durumda iki yıl öncesine kıyasla ekonomik şoklara daha iyi hazırlıklı olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Ancak, bankaların kriz durumlarında dayanıklılığını ölçen stres testinin sonuçları, Avrupa bankalarının kriz durumunda yeterli sermaye bulundurabileceğine işaret etse de yatırımcıların, Avrupa bankalarının geleceği ve stres testinin yeterliliği konusundaki kaygılarını ortadan kaldırmadı.

- Deutsche Bank ve Credit Suiesse hisseleri, STOXX Europe 50 endeksinden çıkarılacak


Son gelişmelerin ardından, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, İtalya'nın en büyük bankalarından UniCredit ve İsviçre'nin önemli bankalarından Credit Suisse gibi bankaların hisseleri ciddi oranda etkilendi.

Cuma günü stres testinin açıklanmasının ardından pazartesi günü İtalyan "UniCredit" bankasının hisseleri yaklaşık yüzde 9,4, Deutsche Bank hisseleri de yüzde 1,8 değer kaybetti. Salı günü ise Deutsche Bank hisseleri yaklaşık yüzde 4,8, Credit Suisse hisseleri de yüzde 6,2 geriledi.

Ayrıca, Deutsche Bank ve Credit Suisse hisselerinin değeri yıl başından bu yana da yaklaşık yüzde 50 azaldı.

Azalışların ardından önemli bir karar açıklandı. Avrupa'nın iki önemli bankası Deutsche Bank ve Credit Suiesse hisselerinin, Avrupa’daki 50 en değerli hisseden oluşan STOXX Europe 50 endeksinden çıkarılmasına karar verildi. Karar sonrasında da iki banka da ciddi kayıplar yaşamaya devam etti.

- Stres testinin güvenilirliği ve içeriği eleştiriliyor

Bu arada uzmanlar, EBA’nın stres testini Avrupa'daki bankaların gerçek durumunu göstermek için değil, sorunların göründüğü kadar kötü olmadığını açıklamak açısından güven vermek için tasarlandığı gerekçesiyle eleştirdi.

Düşük faiz oranlarının bankaların karlılığına etkisi ve Brexit gibi ana elemetlerin testte yer verilmemesi, testin Avro Bölgesinin en sorunlu iki ülkesi Portekiz ile Yunanistan banklarını kapsamaması ve testte bireysel bankaların başarılı olup olmadığının yer almaması diğer eleştirilen konularından oldu.

Yorumlar