“Anadolu Dünya Dolu” Programı

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan:(2) - "Türkiye olarak bizim göçmenler konusunda başımız ne kadar dikse kendilerini gelişmiş ülkeler olarak, modern olarak, çağdaş olarak tanımlayan ülkelerin başı da o kadar eğiktir. Esasen Batı, bir insanın ölümünü trajedi, bir milyon insanın ölümünü ise istatistik olarak gören bir anlayışa sahiptir. Dolayısıyla onlar için Suriye’de 7 yılda 1 milyon insanın terör örgütlerinin ve kendi halkına terör uygulayan bir rejimin saldırılarında ölmüş olması hiçbir anlam ifade etmiyor" - "Siz bakmayın bugün Avrupalıların, Amerikalıların göçmenleri böylesine dışladığına, ötekileştirdiğine, bu coğrafyaların hepsi de göçmenler tarafından bugünkü haline getirilmiştir. Batı’da öyledir, Amerika’da öyledir. Üstelik bu serencamın altında çok büyük acılar, çok büyük katliamlar çok büyük utançlar da vardır. Hamdolsun bizim böyle bir yüz karamız asla yoktur"

Google Haberlere Abone ol
“Anadolu Dünya Dolu” Programı

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak bizim göçmenler konusunda başımız ne kadar dikse kendilerini gelişmiş ülkeler olarak, modern olarak, çağdaş olarak tanımlayan ülkelerin başı da o kadar eğiktir. Esasen Batı, bir insanın ölümünü trajedi, bir milyon insanın ölümünü ise istatistik olarak gören bir anlayışa sahiptir. Dolayısıyla onlar için Suriye’de 7 yılda 1 milyon insanın terör örgütlerinin ve kendi halkına terör uygulayan bir rejimin saldırılarında ölmüş olması hiçbir anlam ifade etmiyor." dedi.

Erdoğan, ATO Congresium'da Dünya Göçmenler Günü dolayısıyla AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca düzenlenen “Anadolu Dünya Dolu” programına katıldı.

"Bugün burada şüphesiz ki ensarla muhacirin buluşması var." ifadesini kullanan Erdoğan, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından düzenlenen programın başarılı geçmesini temenni etti.

Programın düzenlemesine katkı sunanlara da teşekkürlerini ileten Erdoğan, "Dünyanın 191 ülkesinden 4,5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı topraklarında barındıran bir devlet olarak bu konunun anlamını ve önemini en iyi bilenlerdeniz. Bugün Türkiye dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi olmasına rağmen diğer yerlerde bu insanlara karşı sergilenen çirkinliklerin hiçbirinin yaşanmadığı bir ülkedir. Çünkü biz topraklarımıza gelen sığınmacılara kökeninden, inancından, dilinden, renginden, kültüründen önce insan olarak bakıyoruz. Karşınızdakini önce insan olarak gördüğünüzde ona insana yakışmayan bir davranış sergileme imkanınız zaten olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

"İkilik kinini içimden atıp, özde ben bir insan olmaya geldim, taht kuralı ariflerin gönlünde, sözde ben bir insan olmaya geldim, serimi meydana koymaya geldim. Meğerse aşk imiş canın mayası, ona mihrab olmuş kaşın arası, hakkın işlediği kudret boyası, yüzde ben bir insan olmaya geldim, serimi meydana koymaya geldim. Bütün mürşidlerin tarif ettiği sadıkların menziline yettiği, evliyanın, enbiyanın gittiği izde ben bir insan olmaya geldim, serimi meydana koymaya geldim." şeklindeki dizeleri okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Madem ki aşk gibi canın mayası, madem ki yüzümüzdeki hakkın işlediği kudret boyası, madem ki yolumuz evliyanın, enbiyanın yolu öyleyse bizim kimseyi gönül dünyamızın da ülkemizin sınırlarının da dışında tutmaya hakkımız yoktur." diye konuştu.

- "Kardeş kardeşe böyle zamanlarda lazımdır"

Anadolu’nun asırlar boyunca bir göçmenler yurdu olduğunu dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siz bakmayın bugün Avrupalıların, Amerikalıların göçmenleri böylesine dışladığına, ötekileştirdiğine bu coğrafyaların hepsi de göçmenler tarafından bugünkü haline getirilmiştir. Batı’da öyledir, Amerika’da öyledir. Üstelik bu serencamın altında çok büyük acılar, çok büyük katliamlar çok büyük utançlar da vardır. Hamdolsun bizim böyle bir yüz karamız asla yoktur. İspanya’daki Yahudiler topraklarından kovulup gidecek yer bulamadıklarında bizim ecdadımız onlara kapılarını açmıştır. Polonya’daki muhalifler ülkelerinden sürülüp gidecek yer bulamadıklarında İstanbul’un hemen yanı başında onlara yer göstermişizdir. Kafkasya’da, Balkanlar’da, Orta Asya’da, Güney Asya’da, Kuzey Afrika’da ve dahi dünyanın neresinde başı sıkışan, kendisine sığınacak güvenli bir liman, geleceğini kurabileceği huzurlu bir yuva arayan varsa hepsine Anadolu kapıları daima açık olmuştur. Bugün de Suriye’den Irak’tan başka yerlerden kardeşlerimiz başları sıkıştığında hemen Anadolu’ya yönelmişlerdir. Doğru da yapmışlardır, kardeş kardeşe böyle zamanlarda lazımdır. İyi günde dost çok bulunur, önemli olan kötü günlerinde bu insanların yanlarında olabilmektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu’nun sadece dışarıdan göç almakla kalmadığını ve aynı zamanda dışarıya da göç verdiğini, bugün Avrupa’da sayısı 5 milyonu aşan Türk vatandaşının bulunduğunu anımsattı.

Dünyanın farklı bölgelerinde de eğitim, iş ve yeni hayat kurmak için gitmiş milyonlarca Türk vatandaşının bulunduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemize gelen herkese gönlümüzü ve kollarımızı açtığımız gibi yurt dışına giden vatandaşlarımızı da sahipsiz bırakmıyor, onları her alanda destekliyoruz.” dedi.

- “Batı aynı hataları tekrarlamaktan geri durmuyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye olarak bizim göçmenler konusunda başımız ne kadar dikse kendilerini gelişmiş ülkeler olarak, modern olarak, çağdaş olarak tanımlayan ülkelerin başı da o kadar eğiktir. Esasen Batı, bir insanın ölümünü trajedi, bir milyon insanın ölümünü ise istatistik olarak gören bir anlayışa sahiptir. Dolayısıyla onlar için Suriye’de 7 yılda 1 milyon insanın terör örgütlerinin ve kendi halkına terör uygulayan bir rejimin saldırılarında ölmüş olması hiçbir anlam ifade etmiyor. Hatta tam tersine İkinci Dünya Savaşı 60 milyonun üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanmış olmasına rağmen Batı aynı hataları tekrarlamaktan geri durmuyor. Göçmenlere yönelik saldırıların öfkenin ayrımcılığın artması bunun içindir. Avrupa ülkelerinde yönetimde söz sahibi olmaya başlayan ırkçı partiler bu coğrafyanın gelecekteki felaketinin habercileridir. Sınırlarını tel örgülerle kapatıp, geçmeye çalışan herkesi ölümle tehdit eden bir medeniyetin geleceği olamaz."

(Sürecek)


Yorumlar