Anaç koyun, keçi varlığında gülümseten artış

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, "Girdi maliyetlerindeki artışların getirdiği zorluklara rağmen anaç sayımızda yüzde 10 civarındaki artışı oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Anaç koyun, keçi varlığında gülümseten artış

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, anaç koyun, keçi sayısının 2021'de 27 milyona yaklaştığını belirterek, "Girdi maliyetlerindeki artışların getirdiği zorluklara rağmen anaç sayımızda azalma beklenirken yüzde 10 civarındaki bu artışı oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz." ifadesini kullandı.

Çelik, 2021 yılı anaç koyun keçi destekleme ödemelerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu kapsamda 21 milyon 558 bin 679 baş anaç koyun, 5 milyon 260 bin 202 baş anaç keçi olmak üzere toplamda 26 milyon 818 bin 881 baş anaç koyun keçi bulunduğunu bildirdi.

Anaç koyun keçi sayısının 2020'de 24 milyon civarında olduğunu belirten Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Başta pandemi olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışların getirdiği zorluklara rağmen anaç sayımızda azalma beklenirken yüzde 10 civarındaki bu artışı oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz. Dolayısıyla anaç sayımızın yükselmesini sektörel anlamda geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan en önemli göstergelerden biri olarak değerlendiriyor ve bu durumu sektörümüz adına memnuniyetle karşılıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da başta anaç koyun keçi sayımız olmak üzere halen 57,5 milyon baş olan koyun keçi sayımızı da hedeflerimiz doğrultusunda artırmış oluruz."

Çelik, desteklerden faydalanan yetiştirici sayısının da geçen yıl yaklaşık 12 bin artışla 213 bin 372'ye yükseldiğini ifade ederek, "Desteklerden ne kadar çok yetiştiricimiz faydalanırsa bizim memnuniyetimiz de o kadar fazla olur. 2021 yılı için toplamda 830,8 milyon lira anaç koyun keçi destekleme ödemesiyle birlikte 63 milyon lira sürü yöneticisi desteği ve 1 milyon 840 bin lira tiftik keçisi ilave desteği ödemeleri 27 Mayıs'ta ve 3 Haziran'da iki bölüm halinde yetiştiricilerimizin hesaplarına yatmış olacak." bilgisini verdi.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yapılan destekleme ödemelerinin Kurban Bayramı öncesinde yetiştiricilere moral olduğunu belirten Çelik, küçükbaş hayvancılığa desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye teşekkür etti.

Çelik, anaç koyun, keçi desteklerinin artırılarak devam etmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"2021 yılı için anaç koyunda 30 lira, anaç keçide ise 35 lira destek ödemesi yapıldı. Bu miktarlar 2020 yılı için de aynıydı. Yani 2 yıldır değişmedi. Son zamanlarda girdi maliyetlerinin çok fazla yükselmesiyle yetiştiriciliğin çok zor günlerden geçtiği göz önüne alınarak destekleme miktarlarının da güncellenerek artırılmasını Bakanlığımızdan yetiştiricilerimiz adına talep ediyoruz. Bu talebimiz umarız ki 2022 yılı Tarımsal Desteklemeler Kararnamesi içinde yerini alır."

Yorumlar