Twitter logosu neden değişti? Yeni simge X ne anlama geliyor?

Twitter logosu veya simgesi mavi kuş artık yok. Onun yerine siyah beyaz renkli bir X işareti var. Simgenin yani logonun değiştiğini görenler buna bir anlam veremiyor. Peki, Twitter simgesi neden değişti?

Twitter logusu veya simgesi neden değişti, mavi kuş logosunun yerine getirilen X ne anlama geliyor, neyi ifade ediyor? Bu ve buna benzer birçok soru Twitter kullanıcıları tarafından merakla soruluyor. 

Twitter'ı satın aldıktan sonra bir ara logosunu Doge Coin kripto para biriminin logosuyla değiştiren Elon Musk, bu kez de logoyu  X harfiyle değiştirdi. Son değişimi görenler doğal olarak soruyor: 

TWITTER LOGOSU NEDEN DEĞİŞTİ? 

Twitter simgesinin neden değiştiğinin hikayesini Donanımhaber.com sitesinde yer alan şu haber detaylı bir şekilde anlatıyor: 

Ekim 2022'de Twitter’ı devralan teknoloji milyarderi Elon Musk, kısa bir süre önce platformun akıllara kazanan logosunu “X” logosu ile değiştirdi. Bu değişim sadece logo ile sınırlı değil elbette. Musk, Twitter’ın yakında “X” olarak yeniden adlandırılacağını da duyurdu. Hatta X.com adresi artık Twitter’a yönlendiriliyor. 

"X, fikirler, ürünler, hizmetler ve fırsatlar için küresel bir pazar yaratan ses, video, mesajlaşma, ödemeler/bankacılık merkezli sınırsız etkileşimin gelecekteki halidir. Yapay zekâ tarafından desteklenen X, hepimizi hayal etmeye başladığımız şekillerde birbirine bağlayacak.” Bu sözler Twitter’ın mevcut CEO’su Linda Yaccarino tarafından paylaşıldı.
Bununla birlikte Musk, PayPal üzerinde çalıştığı 2000 yılından bu yana X.com alan adına sahipti. Twitter yeniden markalanmadan önce web sitesinde sadece 'X' harfi yer alıyordu, ancak şimdi Twitter.com adresine yönlendiriliyor. Bu yılın başlarında Twitter, Musk'ın "her şey uygulaması" vizyonuyla uyum sağlamak için işletme adını X Corp olarak zaten değiştirmişti.

X ismi Musk'ın 90'lı yılların sonlarından bu yana, online ödemeler alanında ilk kez isim yapmaya başladığı dönemden beri büyük planının bir parçasıydı. Musk, 'X.com' adını vermeyi düşündüğü bir ödeme şirketi kurmuştu; bu yeni platform sadece anında ve ücretsiz ödemeleri değil, aynı zamanda kredi ve diğer bankacılık unsurlarını da basitleştirilmiş ve kolaylaştırılmış bir şekilde sunacaktı.

Ancak şirketi PayPal ile birleştiğinde, yeni ortakları X konseptini kabul etmedi ve Musk sonunda planından vazgeçmek ve başka girişimlere yönelmek zorunda kaldı. Ancak fikir ve isim kendisiyle birlikte kaldı. Musk halen, ödemeleri omurga olarak kullanacak ve daha sonra sosyal medya ve eğlence unsurlarına ek olarak her türlü işlem faaliyetini kolaylaştıracak yıkıcı, oyunun kurallarını değiştiren bir uygulama yaratabileceğine inanıyor.

Musk defalarca Twitter'ı satın almanın 'X'e giden yolda bir hızlandırıcı' olduğunu iddia etti, ancak Musk'ın uzun süredir devam eden umutlarına rağmen, X'i gerçekleştirmek hiç de kolay olmayacak. Buradaki zorluklardan ilki, düzenleyici kurumların mevcut bankacılık sistemlerini devre dışı bırakan ödemelere sıcak bakmaması. Aynı zamanda Batılı kullanıcılar sosyal uygulamalarda ödeme yapmaya ve ürün satın almaya pek ilgi göstermiyor.

Asya ülkelerinde ise durum farklı. Örneğin Çin’deki WeChat ile kullanıcılar istedikleri her şeyi yapabilmeyi tercih ediyor ve bu tercih bazı Asya hükümetleri tarafından vatandaş faaliyetlerini daha iyi takip etmek için bir araç olarak da kullanılıyor.

Gerçi Elon'un bu konsepti ilk ortaya attığı zaman 24 yıl önceydi. Elon potansiyel olarak gemiyi kaçırmış gibi görünüyor, ancak zihnine yerleştirdiği ve ne kadar denerse denesin meyve vermesi pek mümkün olmayan bir fikre kendini adamış durumda. Bu adanmışlık Twitter'ın simgesi olan, görünce doğrundan platformu akıllara getiren o mavi kuşu yok edecek kadar kuvvetli.

Değişimin şifresi bu resimde

Şirketin CEO’su Linda Yaccarino, markanın ismindeki yenilenmenin heyecan verici bir fırsat olduğunu savunuyor: “Twitter devasa bir etki yaratarak iletişim şeklimizi değiştirdi. X daha da ileri gidecek ve küresel kasaba meydanını dönüştürecek.”

"Küresel kasaba meydanı" ifadesi, Twitter’ı aldığında Elon Musk’ın platformla ilgili hedeflerinden birisi olarak kullanılıyordu: Her kesimden farklı düşüncelerin buluştuğu bir meydan.

Bu sorunun cevabı aslında yukarıda anlattıklarımızın bir sonucu. Musk'ın Twitter'ın yeni kimliği olarak 'X'i benimseme kararı, mikro blog platformunu, çeşitli hizmetleri ve işlevleri tek bir platformda birleştiren Çin'in WeChat'ine benzer bir “süper uygulamaya” dönüştürme planının bir parçası.

Bundan sonra ise Twitter’a ya da daha doğrusu X’e eklenecek yeni özellikler belirleyici olacak. Yeni CEO’nun söylemlerine bakılırsa ses, video, mesajlaşma ve ödemeler/bankacılık alanında bir şeyler görmemiz kuvvetle muhtemel. Geçtiğimiz 8 ay boyunca hızlı özellik esasında X’in şekillendiğini görmeye başlamıştık ve bundan sonra süreç daha da hızlanacak. Twitter CEO’sunun da dediği gibi: “Bu dönüşümün kesinlikle bir sınırı yok. X.... her şeyi sunabilen bir platform olacak.

Ekonomide önlemler meyvesini veriyor Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk finalist Beşiktaş Türkiye'nin ikinci uzay yolculuğu başlıyor Atanacak öğretmen sayısı açıklandı Kripto paralardan iki ayrı vergi alınacak Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı işgal edildi