Ekonomide önlemler meyvesini veriyor

Türkiye ekonomisinin düzelmesi için alınan tedbirler meyvesini vermeye devam ediyor. Alınan önlemler sayesinde 3 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'nin kredi risk priminde gerileme görüldü.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2021'den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına inerek 281,75 puana düştü.

Ekonomi yönetiminin belirsizlikleri azaltmaya yönelik adımları, Türk lirası varlıklara olan ilgiyi artırırken, bu önlemler uluslararası düzeyde de olumlu karşılık buldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs sonundan beri enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini %8,50'den %50'ye çıkararak, kararlılığını gösterdi.

DIŞ FİNANSMANA ETKİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine artan güven ve öngörülebilirliğin dış finansman sağlamada olumlu etkiler yarattığını belirterek, “2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti.” dedi.

KREDİ NOTU DEĞERLENDİRMELERİ

Analistler, Türkiye'nin CDS'lerindeki düşüşün ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da kredi notunda artış ve görünümde olumlu değişiklikler yaptığını vurguladı. Bu gelişmeler, yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güvenini gösterdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti ve görünümünü “pozitif” olarak korudu. Moody's ise ocakta Türkiye'nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Fitch Ratings de martta Türkiye'nin notunu “B”den “B+”ya çıkararak görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

GELECEK DÖNEM BEKLENTİLERİ

Analistler, bundan sonraki süreçte enflasyonda kalıcı düşüş, cari açığın azalması ve sürdürülebilir bir ekonomik patikanın oluşturulmasının kredi notundaki artışların devamına katkı sağlayabileceğini belirtti. Moody's'in 19 Temmuz’daki Türkiye değerlendirmesinde not artışı olabileceği yönünde öngörüde bulunuldu.

BORSA İSTANBUL REKORU

Bu gelişmelerle birlikte Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, %1'in üzerinde yükselerek 103.375,74 puana ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Aldığı cezadan sonra Demirtaş'tan ilk yorum Cevdet Yılmaz'dan "tasarruf" açıklaması Bahçeli'den başörtülü hakime karşı çıkanlara tepki Birine beraberlik yetiyor, diğerine galibiyet şart Cumhurbaşkanından "sokak köpekleri" talimatı Derbi maçı gerilimle başladı, kartla devam etti