Kripto paralardan iki ayrı vergi alınacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kripto varlıkların düzenlenmesi ve vergilendirilmesi hedefleniyor.

Kripto paralardan elde edilen kazançlar için Türkiye'de iki farklı vergi türü üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Bu vergiler işlem ve stopaj vergisi olarak belirlendi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kripto varlıkların düzenlenmesi ve vergilendirilmesi hedefleniyor.

DÜNYA GENELİNDE VERGİLENDİRME TARTIŞMALARI

Kripto paraların vergilendirilmesi, dünya genelinde tartışmalara yol açıyor. ABD gibi ülkelerde yasa dışı bile olsa elde edilen gelirler, kişisel beyanname ile bildirilerek vergilendiriliyor. Türkiye'de ise kişisel beyanname ile vergi ödenmediği için bu alandan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi neredeyse hiç yapılmıyor. Merkez Bankası tarafından yayımlanan yönetmelikte kripto varlıklar, gayrimaddi varlık olarak tanımlandı ve diğer finansal varlık türlerinden ayrıldı.

GİDER VE GELİR VERGİSİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, konuyla ilgili olarak SPK ve GİB önemli çalışmalar yürütüyor. Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı'nın sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre, kripto paralara uygulanacak yeni vergilendirme kapsamında Gider Vergileri Kanunu'na bir işlem vergisi eklenecek ve Gelir Vergisi Kanunu'na göre kripto varlıklar, menkul sermaye iradı sayılarak stopaj yoluyla vergilendirilecek.

PİYASAYI ÜRKÜTMEYECEK ORANLAR

Vergi oranlarının detayları henüz belirginleşmedi. SPK'nın sermaye piyasalarına dair düzenlemeleri tamamlaması beklenecek. GİB ise kripto paralara, şu anda oranı yüzde 5 olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi düşük oranlı bir işlem vergisi getirmeyi planlıyor. Bu oranların kripto piyasasını ürkütmeyecek düzeyde, bindelerle ifade edilecek bir seviyede olması hedefleniyor.

KAZANÇLARIN YURT DIŞINA KAÇIŞINI ENGELLEME

Yapılacak düzenlemelerle, kripto varlıkların yurt dışına kaçışını engellemek için tevkifat yani vergi kesintisi yoluyla vergilendirme uygulanması düşünülüyor. Bu sayede yurt dışına kazancını kaçıranlara beyanname verme ve kazançlarını beyan etme zorunluluğu getirilecek. Ancak tevkifat oranı sıfır seviyesinde tutulacak.

Fenerbahçe deplasmanda 10 kişiyle kazandı Aldığı cezadan sonra Demirtaş'tan ilk yorum Cevdet Yılmaz'dan "tasarruf" açıklaması Bahçeli'den başörtülü hakime karşı çıkanlara tepki Birine beraberlik yetiyor, diğerine galibiyet şart Cumhurbaşkanından "sokak köpekleri" talimatı