Ambalajlı suda ihracat artırım hedefi

SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu: "Türkiye ambalajlı su pazarının 2021 sonu itibarıyla toplam cirosunun yaklaşık 7,8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. 2021 yılında 388 bin ton su ihraç edilerek ülke ekonomisine 53,9 milyon dolar katkı sağlanması öngörülüyor"

Google Haberlere Abone ol
Ambalajlı suda ihracat artırım hedefi

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, "Türkiye ambalajlı su pazarının 2021 sonu itibarıyla toplam cirosunun yaklaşık 7,8 milyar TL’ye ulaşması, su pazarı hacminin yaklaşık 10,3 milyar litreye ulaşması, 388 bin ton su ihraç edilerek ülke ekonomisine 53,9 milyon dolar katkı sağlanması bekleniyor." dedi.

SUDER Başkanı Karamehmetoğlu, Türkiye’deki ambalajlı su pazarının geldiği nokta ve 2022 hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sektör verileri henüz resmi olarak netleşmese de 2021 yılında Türkiye'deki su pazarı hacminin yaklaşık 10,3 milyar litreye ulaşmasının beklendiğini aktaran Karamehmetoğlu, bu hacmin 5,6 milyar litresinin damacana satışından, 4,7 milyar litresinin de pet satışından gelmesini beklediklerini söyledi.

Karamehmetoğlu, yıllık kişi başı ortalama tüketimin 2021 yılında yaklaşık 55 litre pet ve cam, 68 litre damacana olmak üzere toplam 123 litre olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kişi başı yıllık tüketim miktarı 2020 yılında 55 litre pet ve cam, 71 litre damacana olmak üzere toplam 126 litre olarak gerçekleşmişti. Türkiye ambalajlı su pazarının 2021 sonu itibarıyla toplam cirosunun yaklaşık 7,8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Sektör, 2020 yılında TÜİK verilerine göre 369 bin ton toplam ihraç ederek, ülke ekonomisine yaklaşık 51,4 milyon dolar katkı sağladı. 2021 yılında ise 388 bin ton su ihraç edilerek ülke ekonomisine 53,9 milyon dolar katkı sağlanması bekleniyor.

Sektörümüz, bardak ambalajdan farklı hacimlerdeki tek kullanımlık ve geri dönüşlü muhtelif ambalajlı güvenilir suları, 165 binden fazla geleneksel satış noktasına, 24 binden fazla indirim marketine ve binlerce ev dışı tüketim noktasına tedarik ediyor. Dağıtım noktaları aracılığıyla ülkemizin dört bir yanındaki 12 milyondan fazla haneye, yaklaşık 42 milyon kişinin sokağa çıkmasına gerek kalmaksızın evinin kapısına kadar hizmet sunuluyor. Ambalajlı su sektörü, ülkemiz için ciddi bir istihdam kaynağıdır. 15 bini aşkın kişiye doğrudan olmak üzere toplamda 100 bine yakın kişiye istihdam sağlanıyor."

- "Özellikle ihracat potansiyelinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor"

Karamehmetoğlu, 2022 yılı hedeflerinden de bahsetti.

2021 yılında baz etkisiyle çoğu sektörlerde büyümenin çift hanelerde olacağına işaret eden Karamehmetoğlu, "2022 yılında bir miktar azalsa da yüzde 5'in üzerinde büyüyeceğimiz kanaatindeyim. Özellikle ihracat potansiyelinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Karamehmetoğlu, ambalajlı su üreticilerinin de kapasite fazlasını ihracat yaparak kullanma eğiliminde olduklarını bildirerek, en akıllıca yolun da bu olacağı yorumunda bulundu.

Ham madde fiyatlarının hem orijin fiyatlarda hem de kur etkisiyle 2021 yılında olağanüstü düzeyde arttığını anımsatan Karamehmetoğlu, "Yıl başı ile sonu arasında kur etkisini de kattığımızda yüzde 150’lere varan bir maliyet artışı söz konusu oldu. 2021 yılında taşıma maliyetleri de hem yurt içinde hem de yurt dışında çok artış gösterdi. Enflasyon tüm dünyada gözlenen bir durum oldu." ifadelerini kullandı.

- "Depozito sisteminin üreticilere ek finansman yükü getirmeyecek şekilde tasarlanması büyük önem arz ediyor"

Karamehmetoğlu depozito uygulamasına da değindi.

Dernek olarak sektörde yer alan üretici ve tedarikçilerin faaliyetlerini çevreye duyarlı yürütmelerine ve çevreyi koruyucu önlemler almalarına öncülük ettiklerini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çevre kirliliğine etken olan tüm kirletici faktörlerin önlenmesini ve kontrolünü sağlayacak stratejilerini ve gereklilikleri yakından takip ederek uyguluyoruz. Bu çerçevede Depozito İade Sistemi’nin ülke genelinde kurulması ve istenilen hedeflere ulaştıracak etkin bir şekilde yürütülmesi için bakanlık nezdinde yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Depozito İade Sistemi’nin etkin işleyişi için tüketicilerimizin de destek olması, boş ambalajların geri kazanımı için iade etmeleri önem arz ediyor. Tüketiciler açısından, sistemin anlaşılır sadelikte ve kapsayıcılıkta olması bir diğer önemli husus. Depozito sisteminin üreticilere ek finansman yükü getirmeyecek şekilde tasarlanması büyük önem arz ediyor."

Karamehmetoğlu, depozito bedelinin henüz tahsil edilmeyen alacaklardan önce sisteme ödenmesinin, üreticiler için büyük endişe kaynağı olduğunu hatırlatırken bu konuda tüm ilgili sektör dernekleriyle bakanlıklar arasında çalışma ve görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Yorumlar