Altın neden yükseliyor? Altın fiyatları son durum nedir? Gram ve çeyrek ne kadar oldu?

Altın fiyatları neden yükseliyor sorusu bu aralar en çok sorulan soru olmaya devam ederken fiyatlardan yeni rekorlar geldi. Gram ve çeyrek altın tarihi rekor kırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Altın fiyatlarında yeni rekor

Altın fiyatları neden yükseliyor, gram ve çeyrek kaltın daha ne kadar yükselecek sorusu yatırımcılar tarafından merakla soruluyor. Çünkü, altın fiyatları son günlerde üst üste rekorlar kırıyor. Gelen son bilgilere göre gram altın fiyatları tarihi rekor kırdı. Tüm zamanların rekorunu kıran altının yükselmesindeki temel faktörler ise merakla araştırlılıyor. Peki, Altın fiyatları neden yükseliyor, daha ne kadar yükselecek?

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Ons altın 2.028 dolar seviyesini aşarak son 13 ayın en yüksek düzeyini test ederken buradan esen rüzgarın etkisiyle gram altın fiyatı da 1255 TL ile tüm zamanların zirvesini gördü. Yaz aylarında artan düğünler öncesi altın gram fiyatı serbest piyasada 1300 TL'ye dayandı. Ons altın en son 9 Mart 2022 tarihinde 2010 dolar düzeyinin üzerinde işlem görmüştü.

Altın başta olmak üzere piyasalarda Fed'in olası para politikaları ve resesyon riskleri etkili oluyor. Mart ayıyla beraber altın fiyatları ons öncülüğünde yükselişini hızlandırdı. Ons altın 2000 dolar seviyesini hızla geçerken yurt içinde gram altın fiyatı da buradan esen rüzgarın etkisiyle tüm zamanların zirvesini tazeledi.

Altın neden yükseliyor? Altın fiyatları son durum nedir? Gram ve çeyrek ne kadar oldu?
Gram ve çeyrek altın fiyatları 5 Mart 2023 tarihi itibariyle

 

Tarihi zirvelerin ardından altın fiyatları tarafında geçtiğimiz hafta düzeltme görüldü. Yeni haftayla beraber ons altın önce 2000 dolar düzeyine hareketlendi ve daha sonra bu seviyeyi aşarak 2025 doları gördü. Bu seviye 2023 yılının en yüksek düzeyi olarak dikkat çekti. Altın gram fiyatı da 1250 TL'yi aşarak yeni rekorunu kırdı. Serbest piyasada ise bu rakam daha yukarı da buluyor.

ABD'de açıklanan fabrika siparişleri Şubat'ta beklentilerin üzerinde düşmesi ve JOLTS açılan iş sayısının beklentilerin altında kalması Fed'in Mayıs ayında 25 baz puan faiz artıracağı beklentilerini zayıflattı.

ABD'de açık iş sayısı 2021'den beri ilk kez 10 milyonun altına geriledi ve 9,93 milyon oldu. Piyasa beklentisi ise 10,5 milyondu. Bu düşüş, istihdam talebinde soğuma olduğuna işaret ederken resesyon beklentilerini de kuvvetlendirdi.

ABD dolarının bu beklenti ile euro, GBP ve yen karşısında değer kaybetmesi altın fiyatına destek verdi.

Yorumlar