Altın İthalatındaki Kota Uygulaması Sektörü Nasıl Etkiliyor?

Altın ithalatı kotasının sektöre etkilerini derinlemesine inceleyen bu haber, kayıt dışı ticaretin artışı ve maliyetlerin yükselmesi gibi konulara ışık tutuyor. Kuyumculuk sektörü, kota politikalarıyla mücadele ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Altın İthalatındaki Kota Sektörü Olumsuz Etkiliyor

 

Ekonomik politikaların seçim odaklı uygulanmasının ardından kıymetli maden ithalatı üzerinde baskı oluşturmak amacıyla getirilen altın kotası, kuyumculuk sektörünü önemli ölçüde etkilemekte. Sektör temsilcileri, bu kota uygulamasının kayıt dışı altın ithalatını artırdığını ve maliyetler ile yurt içi fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtiyorlar.

MALİYETLER VE KAYIT DIŞI TİCARET

Sözü Gazetesine konuşan Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kota uygulamasının kayıt dışı ticareti teşvik ettiğini ve bu durumun finans piyasalarından fiziki altına olan talebi artırdığını ifade ediyor. Yıldırımtürk'e göre, kota uygulaması olmasaydı gram altın fiyatları şu ankinden daha düşük seviyelerde olabilirdi. Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın da, kota nedeniyle rakip ülkelere göre daha yüksek fiyatlara altın almak zorunda kaldıklarını dile getiriyor.

İTHALAT RAKAMLARINDA DÜŞÜŞ

Türkiye İstatistik Kurumu ve Borsa İstanbul Kıymetli Maden Piyasası verilerine göre, 2023 yılında rekor seviyelere ulaşan kıymetli maden ithalatı, getirilen kısıtlamalara rağmen yüksek miktarlarda gerçekleşmiş. Ancak, 2024'ün başlarında altın ithalatı önemli ölçüde düşüş gösterdi.

EKONOMİ POLİTİKALARININ ETKİLERİ

Ekonomist Uğur Gürses, Türkiye'nin son 30 yılda yaklaşık 5.000 ton altın ithal ettiğini ve kötü ekonomi politikalarının altına olan talebi artırdığını vurguluyor. Gürses, güvensizliğin artması ve TL'den kaçışın altın ve dövize yönelimi güçlendirdiğini ifade ediyor.

Yorumlar