Altın fiyatları neden yükseliyor, cevabı bulundu

Altın fiyatları neden yükseliyor sorusunun günlerdir merak edilen cevabı bulundu. Altın fiyatlarının yükselmesine neden olan gelişme kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler oldu.

Google Haberlere Abone ol
Altın fiyatları neden yükseliyor, cevabı bulundu

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı Temmuz 2020'den bu yana görülen en büyük aylık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

Zayıf ABD Doları ve düşen ABD Hazine kağıdı getirilerinin yanı sıra kripto paralardan çıkan yatırımcılarını altına yönelmelerinin etkisi ile spot altın fiyatı 1900 dolar/ons direncini kırarak 1910,66 dolar/ons seviyesine kadar yükseldi.

Analistler, 1916 dolar/ons seviyesinin altının önündeki ilk direnç olduğunu, güçlü talebin devam etmesi halinde 1950 dolar/ons seviyesinin hedefleneceğini belirtiyorlar. Destek ise 1875 dolar/ons seviyesinde. Piyasalarda bu hafta gözler ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde olacak.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Yeni haftada oldukça kritik gelişmeler bulunuyor. Özellikle ABD ve yurtiçi kaynaklı gelişmelerin eşliğinde oynaklığın artacağı bir haftanın içinde bulunduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu doğrultuda küresel ölçekte ön plana çıkan en önemli gelişme Cuma günü ABD açıklanacak olan Mayıs ayı istihdam verileri olacak.

Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta FED’in 27-28 Nisan tarihli FOMC toplantısının tutanakları yayınlanmış ve üyelerin varlık alım miktarında azaltmaya gidilmesine yönelik tartışmaların başlaması gerektiğini dile getirdiklerini görmüştük. Dolayısıyla ABD’de istihdam ve enflasyona yönelik verilerin çok daha önemli bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz.

Enflasyon dataları oldukça kuvvetli gelmesinin yanında istihdam verileri beklendiği ölçüde kuvvetle değil. Örneğin Nisan TDI verisi 1 milyon beklenirken yalnızca 266 bin olarak gerçekleşmişti.

Açıklanacak Mayıs ayı verisi bu noktada bir hayli kritik. Piyasa beklentisi 650 bin kişiye istihdam oluşturulacağı ve işsizlik oranının %5.9’a gerileyeceği yönünde. Beklenti üzeri veri, FED’in gevşek politikasının hızla sıkılaştırmaya doğru evrilmesinin önünü açacağı izlenimini kuvvetlendirecektir. Dolayısıyla TDI veri seti haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edilecektir.

Geçen hafta ABD’de 6 trilyon dolarlık kapsamlı bütçe teklifinde altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik finansmanın artırılmasının planlandığı belirtilmişti. İlk kapsamlı bütçe teklifi ABD kongresine sunuldu. Bu konuda yaşanacak gelişmelerin piyasaları kesin olarak etkileme gücünü sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yurt içerisinde ise hafta genelinde kritik gelişmeler yaşanacak. Haftanın ilk işlem günü birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor. Beklenti %6.7 oranında büyüme şeklinde. Yalnız Çarşamba günü TCMB yatırımcı toplantısı ve özellikle de Perşembe açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verileri bir hayli önemli… Her iki gelişme de para politikasının seyrine yönelik sinyal sunabilir.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

 

Yorumlar