Altın yatırımcısını heyecanlandıran tahminler

2021’in başından itibaren karışık bir seyir izleyen altın ABD’de enflasyonun artmasıyla ve dolar arzındaki yükselişle birlikte bu yıl yeniden rekor seviyeleri görebilir

Google Haberlere Abone ol
Altın yatırımcısını heyecanlandıran tahminler

Dünyaca ünlü gayrimenkul danışmanlığı şirketi Fat Prophets’in Kaynak Analisti David Lennox altının bu yıl yeni zirveleri test edebileceğini söyledi. CNBC’nin haberine göre, Lennox açıklamasında altını ileriki süreçte ciddi bir yükselişin beklediğini öngördüğünü açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın bu yılı karışık bir seyirde geçiriyor. 2021’in başından bu yana küresel piyasalarda spot altın yaklaşık %0,66’lık bir yükseliş elde etti. Yatırımcıların geleneksel olarak güvenli liman yatırımı olarak güvendiği altın Mart ayında ons başına 1.700 dolara kadar düşmesinin ardından kayıplarının bir kısmını toparladı. Altın an itibariyle ons başına 1.906 dolardan değerleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) finansal sistemi nakit bolluğuna sokmasının ardından ABD enflasyonu altın için en önemli gündem maddesi haline geldi. FED Kovid krizinin sarstığı ekonomiyi canlandırmak ve finansal piyasaları ayakta tutmak amacıyla faiz oranlarını düşük tutmaya ve tahvil alımlarına devam ediyor.

Lennox konuyla ilgili açıklamalarında en son ABD enflasyon verilerinin ülkede fiyatların yükseldiğini gösterdiğine dikkat çekti. Cuma günü açıklanan Nisan ayı çekirdek tüketici harcamaları endeksi beklenenden hızlı bir yükseliş göstermişti. Söz konusu endeks merkez bankası yetkililerinde enflasyonun en net göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yatırım uzmanı enflasyonda daha yüksek rakamlara ulaşılmasıyla birlikte fiziksel bir yatırım varlığı olarak altının “bir nimet” olduğunu söyledi. Lennox, “ABD para arzında ciddi bir yükseliş nedeniyle enflasyon geri dönüyor. Daha önce arzda ne zaman bir yükseliş gördüysek muhtemelen beş ila altı ay sonra yüksek enflasyon da eşlik etmiştir” açıklamasında bulundu.

ALTINDA NASIL BİR STRATEJİ İZLENMELİ?

Lennox kişinin yatırım için zaman çizelgesine bağlı olarak önümüzdeki altın rallisine katılmasının iki yolu olduğunu öne sürdü.

Yatırım uzmanı açıklamasında, “Bu aşamada, altın fiyatında sağlam bir dalgalanma görürsek, bire bir fiyat hareketini elde ettiğiniz ve tabii ki herhangi bir fon yönetim ücreti ödemediğiniz bir altın ETF'si aramanızı öneririz. Bu size yükselişten oldukça iyi bir şekilde yararlanma şansı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte daha uzun vadeli altın yatırımı düşünenler Lennox’a göre fon yerine altın madenciliği yatırımlarını değerlendirmeliler.

Lennox, “Madencilerin gelecekte üretimlerini arttırma ve aynı zamanda temettü verme potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle bir miktar geri dönüş sağlarsınız” dedi.

DOLARDA ZAYIFLAMA BEKLENTİSİ

Tüm bunlarla birlikte dolarda zayıflama beklentisi de güçleniyor. Piyasalardaki belirsizlik zamanlarında güvenli bir yatırım varlığı olarak kabul edilen altın için bu durum yeni bir destek oluşturabilir.

David Lennox, ABD ekonomisi için, “Borçlar yükseliyor ve ABD dolar havuzunda içerdeki fiziksel para miktarı artıyor. Sadece bu iki faktör gelecekte daha zayıf bir dolar göreceğimizi işaret ediyor” dedi.

Lennox, ayrıca ABD Doları’na rakip olarak işlem yapan bazı önemli para birimlerinin ekonomilerinin de farklı açılardan ABD'den daha iyi olduğunu söyledi.

Yatırım uzmanı, “Gelecekte dolarda daha fazla zayıflık olacağını öngörüyoruz. Bu durum altın ve değerli metaller için oldukça iyi bir destek sağlayacaktır” dedi.

 

Yorumlar