Altın fiyatları daha da düşer mi yükselir mi, uzmanları ne diyor, gelişmeler ne yönde?

Altın fiyatları düşer mi yükselir mi, düşüş devam ederken yükselme ihtimali nedir, uzmanları ne diyor, gelişmeler ne yönde?

Google Haberlere Abone ol
Altın fiyatları düşer mi yükselir mi?

Yatırımcısın son günlerde üzen ancak yeni yatırımcı olmak isteyenleri ise sevindiren altın fiyatları daha düşer mi yükselir mi, düşüş devam ederken yükselme ihtimali nedir, uzmanları ne diyor, gelişmeler ne yönde?

Dünya ekonomi piyasaları salgın sonrasında bir türlü toparlanamadı. Haliyle altın, gümüş, petrol ve değerli tüm madenlerin fiyat istikrarı da bir türlü yerine gelmedi.

Özellikle altın konusunda yaşanan belirsizlik, sık sık yaşanan fiyat oynaklığı yatırımcısını üzüyor.

Altın yatırımcısının en çok üzüldüğü dönem ise son birkaç hafta oldu. Çünkü altın fiyatları istikrarlı bir şekilde düşüyor. Peki, altın fiyatlarındaki bu düşüş daha ne kadar devam eder, uzmanlar ne düşünüyor, ne zaman yükselmeye başlar, yükselmesi için ne gerekiyor?

Altın, Fed'in bir sonraki faiz artışının boyutuna dair ipucu verebilecek tarım dışı istihdam verisi öncesinde düşüşünü üçüncü haftaya taşımaya hazırlanıyor.
Altın, ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz artırımının boyutuna dair daha fazla ipucu sağlayabilecek önemli ABD tarım dışı istihdam verilerinin öncesinde ralli yaparken, art arda üçüncü haftayı da düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Spot altın, dolar göstergelerinin Perşembe günü rekor seviyeye yükselmesi ve tahvil getirilerinin yükselişini sürdürerek faiz getirmeyen değerli metalini cazibesini azaltarak altı haftanın en düşük seviyesine yakın işlem görüyor.

Cuma günü yayımlanacak tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üstünde gelen ABD imalat verilerini takip ederek Ağustos ayı için sağlıklı istihdam artışına işaret etmesi bekleniyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphale Bostic Perşembe günü yaptığı açıklamada enflasyonu aşağı çekme çalışmalarının hala tamamlanmadığını ve mevcut hızın Fed’in yüzde 2 hedefinden çok uzak olduğunu kaydetti. Piyasa 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda artan oranda Fed’im fiyat baskılarını kontrol altına almak için 75 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor.

Atlanta Merkez Bankası Başkanı Raphael Bostic Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürme kampanyasının hala tamamlanmadığını ve mevcut hızın ABD merkez bankasının %2 hedefinden çok uzak olduğunu kaydetti. Tüccarlar, 20-21 Eylül'deki bir sonraki politika karar toplantısında fiyat baskılarını sınırlamak için 75 baz puanlık bir faiz artışı daha bekliyorlar.

“Yükselen tahvil getirilerinin dolar işlemlerini canlandırması altını bir kum torbasına dönüştürüyor” diyen Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Küresel çapta tahvil getirilerinin yukarı yönlü hareketi sona ermeden altın için ufukta rahatlama görünmüyor” değerlendirmesinden bulundu.

Gram altın son olarak 2 Eylül 2022 Cuma gününü 1016 liradan tamamladı. Ons altın ise 1698 liraya yükseldi.

Altın fiyatları düşer mi yükselir mi, düşüş devam ederken yükselme ihtimali nedir, uzmanları ne diyor, gelişmeler ne yönde
Altın fiyatları düşer mi yükselir mi, düşüş devam ederken yükselme ihtimali nedir, uzmanları ne diyor, gelişmeler ne yönde

 

Özetlemek gerekirse altın fiyatlarının yükselişi veya düşüşü tamamen Amerikan enflasyon verilerine bağlı kalmış durumda.

İSLAM MEMİŞ NE DİYOR?

Altın piyasasını yakından takip eden İslam Memiş ise, şunları söylüyor: "Altın, gümüş gibi emtialar ciddi anlamda baskılanmaya devam ediyor. Özellikle bu baskılanma kısa vade için kalıcı olmayabilir.

Enflasyon artmaya devam ediyor, jeopolitik riskler resesyon riski falan derken altın fiyatlarında tekrar yükseliş trendi olabilir ons bazında. Gram altın tarafındaki hikaye tamamen değişik. İster istemez doların uluslararası piyasalardaki değer artışları içeride dolar / TL kurunun 18.20 lira seviyesinin üzerinde tutulmasına neden oluyor.

Dolar kuru için yılın son çeyreğinde 20-21 lira aralığında bugünkü ekonomik koşullarda bir fiyatlama bekliyoruz. Eğer bu öngörümüz gerçekleşirse gram altın / TL fiyatında yeni rekorlar da görme ihtimalimiz çok yüksek. Mesela 1.200 – 1.450 bu masada kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla emtia fiyatlarındaki bugünkü seviyeler orta ve uzun vade için alım fırsatı verdiğini düşünüyorum.."


 

Yorumlar